Избирайте въглища за отопление с под 2% сярно съдържание!
Избирайте въглища за отопление с под 2% сярно съдържание! / Дарик Добрич

Повече въглища, отколкото дърва пазаруват за отопление добричлии през тази зима. Това каза за Дарик управителят на склада за строителни материали на борса "Валентино" - Светлозар Ястров. За първи път се наблюдава такова завишено предпочитание към брикетите, за сметка на другия материал. Различен е и начинът на пазаруване, каза той. Снабдяването си гражданите не правят на веднъж през топлите сезони - с количество за цялата зима, а купуват по няколко чувала - между 2 и 5 най-често, когато хване по-силен студ. Това Ястров отдава на финансовите затруднения на хората, както и на факта, че въглищата топлоотделят по-дълго и изискват по-рядко зареждане и обслужване на отоплителните уреди.

Попитан дали използването на повече въглища не се отразява на околната среда и въздуха, търговецът коментира, че да, разбира се, те замърсяват повече, но когато има търсене на борсата са длъжни да отговорят. Никой тази година не е търсил екобрикети и затова няма зареждане, обясни той. Причината е в цената им - 450 лева за тон. Няма опасност от изчерпване на ресурсите от материали за огрев на този етап, независимо от избора на клиентите. Дървата се продават нацепени за 125 лева на тон, докато брикетите - за 340 лева, и донбаските въглища - за 380 лева/тон - разфасовани в чували по 25 килограма. Двата вида въглища се купуват по равно 50/50, каза още Ястров.

Не е страшно, че се ползват повече въглища за отопление, а че не се следи съдържанието на сяра в тях, коментира за Дарик главният експерт "Опазване на околната среда" в община Добрич Теодора Петкова. Сярата е съставката, която посредства образуването на фини прахови частици във въздуха. Тя посъветва добричлии да търсят въглища със съдържание на сяра под 2%.

Според данните от пункта за измерване на чистотата на въздуха в Добрич нивата на прахови частици не са съобразно нормите, а по-високи. Максимално допустимата среднодневна концентрация е 50 микрограма за кубичен метър и ако има превишаване е допустимо то да не е през повече от 35 дни в годината, обясни Петкова. За съжаление в Добрич дните са били 100 през 2010 г. и 140 през 2011 г.. Данните, събрани до 5 януари т.г. сочат 5 дни с нива над нормата. Петкова обясни, обаче, че пунктът за мерене се намира на неблагоприятно място - до ул."Отец Паисий" и отразява и замърсеността от газовете на автомобилите в тази натоварена артерия на града. Иначе замервания на въздуха се правят ежедневно и данните се изпращат в РИОСВ-Варна, където могат да се наблюдават на сайта на ведомството, както и в Изпълнителна агенция "Околна среда". Най-високи са концентрациите на прах през зимните месеци.

Община Добрич има намерение през тази година да премести пункта за измерване на чистотата на въздуха, съобщи главният еколог. В момента мобилна станция прави мониторинг на две места - кварталите "Балик" и "Добротица" и впоследствие ще бъде избрано по-доброто място, поясни Петкова. За намаляването на праха са взети и други мерки - през лятото почистващата фирма извършва автометене и оросяване на улиците, а през зимата против заледяване не се ползва вече пясък, а магнезиево-солни смеси, обясни още спциалистът от общината.