Историческият музей ще представи морските пейзажи на Петър Дачев
Историческият музей ще представи морските пейзажи на Петър Дачев / ebulletin.liternet.bg

Изложба – морски пейзажи на Петър Дачев ще бъде открита на 20 август от 17.00 часа в Художествената галерия в Добрич. Картините са от фонда на Регионалния исторически музей, а изложбата е част от лятната културна програма на културния институт.

Експозицията представя творчеството на художника от 50-те и 60-те години на миналия век и неговия интерес към едно от най-живописни кътчета на страната – Северното Черноморие. Същата сбирка бе представена с голям успех  през юли в Културен център „Двореца” в Балчик. В Добрич експозицията ще остане до 30 септември.

Петър Дачев е роден на 17.07.1896 г. в Котел. Първата си самостоятелна изложба открива на 5 април 1924 г. в Тръпковата галерия на ул.”Аксаков” в София. В периода 1924 – 1926 г. посещава Академията за изящни изкуства в Цариград. Там общува с Владимир Димитров Майстора. През 1929 г. организира самостоятелна изложба в София. В нея показва творби с цариградски мотиви. През 1943 г. публикува книгата “Непознатият Цариград”. Илюстрациите в нея също са негови.

През 1948 г. организира поредната си трета самостоятелна изложба в София. През 1957 г. публикува монография за Оноре Домие. През 1964 г. показва самостоятелна изложба в София с пейзажи от Балчик, Созопол, Мелник. На 07.10.1968 г. умира в София.
През 2002 г. НХГ и историческия музей в Добрич организират юбилейна изложба в София.

Богатият му архив е съхранен в историческия музей в Добрич. Там са запазени и работите от първата му изложба в Тръпковата галерия. В средата на двадесетте години експозицията на младия, самоук и никому неизвестен художник предизжиква силен отзвук - най-вече заради експресизма на творбите му. За нея пишат Сирак Скитник на страниците на “Слово”; Ал.Божинов поощрява този млад художник, който “ живее в странния мир на своето буйно въображение”. По-късно Дачев изоставя увлеченията на младите си години и се насочва към традиционните изобразителни средства и най-вече към литературна дейност. Днес преоткрити, ранните му творби се възприемат като ярко свидетелство за модернизма в българското изкуство. С характерна за времето си образност и ключови теми-приказни миражи, апокалиптични видения, вечният сблъсък между доброто и злото, мъжът и жената.

Невероятен талант, той носи в себе си самороден експресизъм. Още първата му изява носи заряда на новото, модерното, различното. Първата му изложба има широк отзвук и критиците му предвещават голямо бъдеще. Петър Дачев очевидно е бил запознат с авангардните художествени течения в Европа. Той е брат на Анастас Петров - основоположника на българския балет, формиран в руслото на модерните театрални тенденции в Германия.

Картините му се отличават с енергичния си, категоричен рисунък и особено с цветовия контраст червено-синьо, с особените меки, заоблени форми, с наситените цветове и струящата светлина. Познатите ни места, обикновени пейзажи ни се струват обвити в приказна обвивка и някак нереално красиви.