Искат постоянен арест за телефонен измамник от Балчик, мамил в Ген.Тошево
Искат постоянен арест за телефонен измамник от Балчик, мамил в Ген.Тошево / © ThinkStock/Getty Images

Районната прокуратура в Генерал Тошево внася днес искане в съда за вземане на постоянна мярка „Задържане под стража“ спрямо телефонния измамник Веселин Райнов, информираха от Апелативна прокуратура – Варна. 48-годишният мъж от Силистра, който живее в Балчик, е привлечен като обвиняем за четири измами след предварителен сговор с неизвестно лице при условията на продължавано престъпление.

Веселин Райнов е задържан на 26 януари 2016 год. за срок до 72 часа от Районната прокуратура в Генерал Тошево, след като на 21 и 24 януари успял да измами две възрастни жени от Генерал Тошево, които му предали общо 15 500 лева. Издирването му станало възможно, след като съсед на една от пострадалите възрастни жени се усъмнила в него и записала данните от личната му карта. В единия случай по телефона неизвестен мъж се представил за племенник на  жената, като обяснил, че му трябват 8 500 лева „на живот и смърт“. При другата „жертва” била разиграна версията с колет от чужбина, чието освобождаване струвало 7 000 лева. За да вземе парите, Райнов бил изпратен от „работодателя си“. Пред разследващите той обяснил, че бил нает по обява за работа в интернет от брокерска фирма заради 18-годишния си стаж като счетоводител.

Парите на измамените жени Райнов предал на мъж през прозореца на влак в Павликени и на млад мъж на автогарата във Велико Търново, пратен от някой си Ангелов. В хода на четирите досъдебни производства срещу измамника, които ще бъдат обединени, общата сума на измамите е установена и е в размер на 20 000 лева, като Райнов получавал хонорар от 400 лева за всяка измама.