Искат да отнемат над 120 000 лева от наркодилъра Светослав Пасев
Искат да отнемат над 120 000 лева от наркодилъра Светослав Пасев / Дарик Добрич

Окръжен съд - Добрич отложи за 13 юни т.г. гражданско дело, образувано по иск на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу 36-годишния Светослав Пасев от Добрич. Комисията претендира за отнемане на имущество на стойност 122 432 лева, на колкото оценява придобитото от него, за което липсват данни за законни източници. Комисията иска да му бъдат отнети дружествени дялове и парични суми на тази стойност.

Основание за иска на Комисията е влязъл в сила на 17 декември 2010 г. съдебен акт срещу Пасев. Той е осъден за това, че от януари 2009 г. до 15 декември 2009 г. е образувал и ръководил въоръжена престъпна група, разпространяваща наркотици. При проверка на имуществото му, експертите на Комисията са установили, че за периода 2003 - 2011 г. той е реализирал приходи в размер на общо 1 524 минимални работни заплати, а извършените разходи възлизат на 2 144 минимални работни заплати. Според комисията няма данни за законни доходи на Пасев, които да му позволяват придобиването на процесното имущество.

Комисията иска да бъдат назначени съдебни техническа, автотехническа и икономическа експертиза, които да установят стойността на незаконно придобитото и продадено от него движимо и недвижимо имущество, както и съотнощението между законните му приходи и разходи.