Инспекцията по труда организира временни приемни
Инспекцията по труда организира временни приемни / netinfo
Инспекцията по труда планира да открие временни приемни за сигнали и консултации по трудовото законодателство в общините в Добричка област, съобщи шефът на инспекцията Младен Мартинов. Приемните ще бъдат разкрити за по един ден в общинските администрации в периода 10 ноември – 10 декември. По думите на Мартинов така трудовите инспектори ще бъдат по-близо до жителите на областта, тъй като координатите на инспекцията са слабо познати, а особено по селата хората не получават адекватна помощ в това отношение. Ако към приемните има интерес, те ще се провеждат по-често.

До края на годината ще приключат планираните 160 проверки относно законосъобразността на заплащането на труда, разпределението на работното време и почивките, каза още Младен Мартинов. Акцентът е поставен върху фирми с вече констатирани такива нарушения.

След започването на учебната година инспекцията по труда е издала 20 разрешения за работа на непълнолетни. Това става обаче само след представяне на учебната програма и уверение, че работата няма да попречи на ученика да посещава училищните занятия, заяви Мартинов. Разрешенията са за работа на 4 часа на позициите бармани, сервитьори и шивачи. Инспекцията обаче няма правомощията да проследи дали младежите не допускат отсъствия от училище заради работата си.

Искани са и разрешения от непълнолетни, които обаче не ходят на училище. В такива случаи желаещите трябва да представят и декларация от родителите си.