Имаме по-малко от едно направление за пациент годишно, алармират лекари
Имаме по-малко от едно направление за пациент годишно, алармират лекари / DarikNews.bg

Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Добрич разпространи отворено писмо до пациентите, за да представи проблеми, свързани с регулативните стандарти - направленията за консултация със специалист и средствата за  лабораторни и други видове изследвания. „След направените разчети от НЗОК, всеки лекар установи, че годишно на пациент от неговата листа не се полага дори едно цяло направление!”, алармират лекарите.

В писмото се посочва, че правилата за работа са променени с решение на  Надзорния съвет на НЗОК от 14 януари. „При получаване на протоколите за регулативни стандарти за първото тримесечие за 2013 г. установихме, че те са намалени с около 20% в сравнение с първото тримесечие на миналата година”, съобщават медиците.

„Тиражираните в медиите 15% увеличение на броя на направленията и стойностите за медико-диагностична дейност не е никакво увеличение, защото същите трябва да бъдат компенсирани в следващото тримесечие”, се посочва още в писмото. Освен това при достигане на лимита от лекарите се изисква да подават мотивирано искане за отпускане на допълнително средства. „Никой не може да предвиди тежестта на заболяванията и техния брой през следващите 3 месеца, за да може да се мотивира”, коментира пред Дарик председателят на Регионалната лекарската колегия – д-р Галя Василева.

Ръководството на БЛС ще постави въпроса в здравната комисия в НС и в Министерството на здравеопазването. Ако не се постигне споразумение за по-добри условия за работа може да се стигне и до протестни действия, коментира д-р Василева.