/ iStock/Getty Images
Управителният съвет на Общински фонд „Здраве” обмисля промени в Правилника на фонда, които ще позволят освен лекари и медицински сестри, да бъдат подпомагани и фармацевти.  „Това е начин в Добрич отново да имаме денонощно аптечно дежурство, каквото липсва вече повече от година”, коментира пред  Дарик председателят на Общинския съвет Иво Пенчев.

Фонд „Здраве” бе създаден през 2018 година и има за цел финансиране на социално-битови придобивки на здравни специалисти в Добрич.

Предлагат Общински фонд "Здраве" да стимулира финансово нощно дежурство в добричка аптека

„Фондът не може директно да раздава пари. Могат да бъдат възстановени разходи – за пътувания, участие в конференции и обучения, настаняване в общинско жилище или такси в детска градина. Ще се подпомагат фармацевти, които имат сключен договор с аптека, която има 24-часово дежурство", уточни Пенчев.

Друг начин да се стимулира една денонощна аптека е общината да й предложи преференциален наем, ако е в общинска сграда.

Според съсловието проблемът с липсата на денонощно аптечно дежурство е комплексен. Главното е, че няма  достатъчно магистър фармацевти. Освен това нощната смяна е губеща и оборотът не позволява икономически живот на такава аптека.

Управата на Общински фонд „Здраве” ще търси най-доброто решение заедно с Регионалната фармацевтична колегия. Среща с браншовиците ще има в началото на следващата седмица, а заседание на УС – на 17 май. После ще бъде направено предложение до Общинския съвет на Добрич за промяна в правилника, което ще се обсъди на сесия.

Според Иво Пенчев в Добрич трябва да има поне две денонощни аптеки.