Галерията посреща 2011-а с нов правилник и стари проблеми
Галерията посреща 2011-а с нов правилник и стари проблеми / Валентина Добринчева
Галерията посреща 2011-а с нов правилник и стари проблеми
36156
Галерията посреща 2011-а с нов правилник и стари проблеми
  • Галерията посреща 2011-а с нов правилник и стари проблеми

С нов правилник ще работи от тази седмица Художествена галерия Добрич. Той бе приет от Общинския съвет на последното му заседание на 30 ноември. Документът е оформен на база Закона за културното наследство и внася незначителни изменения, които няма да се отразят на обема и работата на екипа, поясни за Дарик директорът на общинския културен институт Евелина Ханджиева. Според нея най-значимата новост е фактът, че вече идентификация на движимите културните ценности - произведения на изобразителното изкуство, ще могат да правят комисии от служители на галериите, а не както досега - от регионалните исторически музеи, което е утежнявало процедурата. Наскоро със зам.-министър Тодор Чобанов е говорено върху предложения за още промени в Закона, с които да се премахне изискването в тези комисии да има доктор по изкуствознание. "Такива доктори не работят във всяка галерия в страната, а предимно в Института по изкуствознание в София и за нас е трудно да командироваме такъв специалист само за една идентификация, с бюджетите с които разполагаме", отбелязва Ханджиева.

Поради орязването на държавния бюджет тази година, се е наложило дофинансирането от кметството да се използва дори за изплащане на заплатите на екипа на галерията, каза още директорката - "хората не достигат, защото имаме 12 зали, от които 9 са с постоянна експозиция, където е нужно дори видеонаблюдение". Тя търси вариант за инсталиране на такова по проекти и смята, че е необходимо едно техническо лице, което да обслужва огромната сграда. "Сега ако изгори нещо по всички тези инсталации, или някой от нас се прави на техник или търсим помощ отвън", отбелязва Ханджиева. Като директор тя не веднъж е споделяла заедно с други шефове на галерии, още от времето на министър Нина Чилова, че има чиновническо недоразумение, поради факта, че се обобщават данните за бюджетите и щатовете на музеи и галерии, което е в изключителен ущърб за галериите. В музеите в страната работят над 1500 души, докато в галериите - малко над 200, от които 80 са само в националната в столицата. Основен проблем си остава липсата на средства за откупки на художествени произведения от текущите изложби и той е от последните 20 години.

Галерията посреща 2011-а с нов правилник и стари проблеми
netinfo
До входа на добричката Художествена галерия съществува зала за постоянна продажба на произведения на изкуството от местни автори, припомни директорката, и това е добра възможност за подарък в навечерието на Коледа. Тази година няма да има познатия празничен базар на добрички художници, а експозицията, с която ще посрещнем светлите дни ще бъде ретроспективна на българската художничка Славка Денева. Тя ще се открие на 16 декември, каза Ханджиева.

Чуйте повече за проблемите на културния институт и за предстоящата изложба - в интервюто с Евелина Ханджиева в прикачения файл.