Фотографи протестират срещу фотомонопола в Обредния дом
Фотографи протестират срещу фотомонопола в Обредния дом / netinfo
Фотографи протестират срещу фотомонопола в Обредния дом
23845
Фотографи протестират срещу фотомонопола в Обредния дом
Фотографи протестират срещу фотомонопола в Обредния дом
  • Фотографи протестират срещу фотомонопола в Обредния дом
  • Фотографи протестират срещу фотомонопола в Обредния дом

Гилдията на фотографите в Добрич недоволства срещу правилата за фотозаснемане в Обредния дом в Добрич, научи Дарик. Подготвя се подписка и жалба, които ще бъдат внесени в кметството.

От бранша протестират, че за отразяване на сватбено тържество или друг весел обред, трябва да се заплаща право на фотозаснемане в рамките на 42 лева /с ДДС/, ако не се ползва фирмата, сключила договор с Обредния дом. Всеки външен фотограф, поканен от младоженците да запечата с обектива си тържеството, трябва да плати тази такса плюс още 20 лева, ако освен в ритуалната зала, снима и в други помещения на сградата. Така обаче той не можел да спечели нищо от продажба на снимките. Затова таксата обикновено се поемала от клиентите.

Според фотографа Стефан Стефанов така се създава фотомонопол на фирмата, сключила договор с общинското дружество. Тя предоставяла 22 снимки срещу 48 лева, докато снимките плюс таксата на външен фотограф излизали на клиентите над 80 лева.

Председателят на гилдията на фотографите Георги Маринов каза, че жалба срещу този вид монопол е подавана преди около година и половина, но резултати няма.

„Предлагаме фотограф, но никого не задължаваме да го ползва. Да, наистина външните фотографи плащат 36 лв. без ДДС, това е фотографско право. Те все пак извършват търговска дейност, продават снимките и е редно да платят такова право. Ние сме търговско дружество и това попълва приходите ни", коментира пред Дарик управителят на Обредния дом Светлин Георгиев.

Ресорният зам.-кмет Камелия Койчева заяви, че ще бъде извършена проверка, след като в общината постъпи жалба от недоволните фотографи.

В родилното отделение на добричката болница в момента няма практика да се вземат такси и всеки може да снима изписването на родилките, каза пред Дарик новият шеф на здравното заведение д-р Мариян Ананиев. Предстои обаче чрез търг да се отдаде под наем помещение на фирма за извършване на фотозаснемане. „Няма обаче да допуснем рекет над гражданите", увери д-р Ананиев. 

В прикачените файлове чуйте позициите на Стефан Стефанов и на Светлин Георгиев: