/ БГНЕС
В Художествена галерия-Добрич гостува атрактивна фотодокументална изложба, разказваща в снимки и текстове за едно автомобилно приключение от началото на ХХ век -  ралито Будапеща - Константинопол 1912 г., преминало и през България. Тя се провежда с подкрепата на Унгарския музей на техниката и транспорта, а неин куратор е Пал Недеши. Изложбата е гостувала в Истанбул, Букурещ, София. В България към нея са добавени материали, показващи как в тогавашната местна преса е отразено преминаването на автомобилистите - ценен принос на Унгарския културен институт в София.
 
Изложбата ще се открие в 17.00 часа на 7 март и ще продължи до 31 март. Провежда се под патронажа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и е любезно предоставена от Унгарския културен институт, София.
 
В зората на автомобилизма, на мода са дългите ралита, по време на които могат да се демонстрират техническите способности на новото транспортно средство. Измежду тези съревнования най-известен е автопробегът Париж - Пекин от 1907 година. В Централна Европа състезания има в няколко държави, въведени са от принц Хайнрих Пруски и носят неговото име.
 
Преди Първата световна война се правят множество едромащабни обиколки: Татра-Адрия, из Карпатите и т.н. Първата от тях, която пресича целия балкански регион и свършва в Константинопол, се провежда между 29 юни и 6 юли 1912 година.

Маршрутът на автомобилния клуб, приел междувременно названието „Кралски”, е минавал по непроходими пътища през долини и чукари. Най-популярната автомобилна марка сред участниците в ралито е френската De Dion. В този ранен етап от развитието на автомобилизма, две тенденции мерят сили: французите залагат на бързината, а англичаните - на надеждността на колите.