Заседанието на Обществения съвет за сътрудничество по интеграционни въпроси. Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев /вляво/ е експерт в РОМАКТ.
Заседанието на Обществения съвет за сътрудничество по интеграционни въпроси. Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев /вляво/ е експерт в РОМАКТ. / Дарик Добрич
В Добрич вече има резултати от дейността на РОМАКТ
От догодина европейската програма РОМАКТ, която подпомага местните власти в работата им с етническите малцинства, ще действа само в две държави – България и Румъния. Досега проектът обхващаше 6 европейски страни. Само в България и Румъния обаче са намерени активни и ангажирани с процеса на интегрирането на ромите хора, заяви в Добрич Анна Оприсан от Страсбург– мениджър в програмата РОМАКТ.

Тя подчерта, че има повече смисъл да се насочват ресурсите на програмата само към тези две държави, защото “в България, например, нещата не са само на хартия”.

Общинският съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси заседава в Добрич

Анна Оприсан присъства на работна среща на Обществения съвет за сътрудничество по интеграционни въпроси в община Добрич, заедно с координатора на РОМАКТ в България Камен Макавеев. Целта на срещата бе да се представят резултатите от дейностите по програма РОМАКТ и съвместната работа между местната власт и представителите на ромите.

“Общината е сключила споразумение с РОМАКТ. Не става обаче въпрос за финансови средства, които ще потекат насам. Става въпрос за намиране на хора и чрез тях всеки ромски квартал да постави проблемите си”, посочи зам.-кметът д-р Емилия Баева, която е председател на Обществения съвет. Такава именно е сформираната в рамките на РОМАКТ местна активна група, съставена от ромски медиатори и ангажирани хора, на които ромите имат доверие.

Оказа се обаче, че само кв.”Изгрев” има представители в местната активна група, а кв.”Иглика” – не, което бе причина в залата да прехвръкнат искри между ромските представители. Кметът Йордан Йорданов заяви, че ромите от всички квартали трябва да бъдат активни.  

“Тези активни представители на етноса трябва да бъдат научени как могат да си привличат средства, а не да ги получават наготово”, заяви д-р Баева.
Камен Макавеев отчете какво на първо време е свършено благодарение на намесата на РОМАКТ.

По думите му в Добрич през август е възникнала екстрена ситуация при старта на проекта за водния цикъл. Заради натрупани много проблеми с отчитането и заплащането на водата, от ВиК решили да прекъснат водоподаването на длъжниците в кв. Изгрев, някои от които имат борчове за десетки хиляди. След серия от срещи между ВиК и представители на местната общност се е стигнало до решение. С помощта на местната активна група са направени индивидуални споразумения между ВиК и самите потребители за погасяване на дълговете. 

Друг проблем в квартала било наличието на голямо строително сметище, което е разчистено с осигурена техника от общинската фирма Комуналстрой.