Екипи на НАП-Добрич разкриха близо 20 млн. лева  укрити доходи от физически лица
Екипи на НАП-Добрич разкриха близо 20 млн. лева укрити доходи от физически лица / Sofia Photo Agency

Ревизиращи екипи от НАП - Добрич са извършили 43 ревизии на физически лица от Североизточна България през първото полугодие на 2014-а, съобщават от приходното ведомство. При проверките са установени допълнителни размери на данъчни задължения за  1 917 180 лева. Това предполага, че укритите доходи са в размер на близо 20 млн. лева, уточняват от НАП.

Над 80% от всички ревизии на физически лица се извършват, за да се установи съответствието между имущество и доходи. Най-често срещани са случаите, в които имуществото (имоти, автомобили, лични вещи), които един човек притежава са на много по-висока стойност, отколкото официално обявените му доходи. В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години.

При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност като яхти, битова техника, скъпи бижута и др. Всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. По този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.

В национален мащаб 850 физически лица, които са били ревизирани в периода от януари до юни тази година, са укрили 20 млн. лв. данък върху доходите, сочат данните на Национална агенция за приходите. На всички тях са издадени ревизионни актове. Ако сумите по тях не бъдат платени в доброволния двуседмичен срок, те ще бъдат събирани принудително, допълват от приходното ведомство.