Екип от Генерал Тошево участва в симулационно обучение в Румъния
Екип от Генерал Тошево участва в симулационно обучение в Румъния / Дарик Добрич

Екип от общинска администрация Генерал Тошево ще вземе участие в симулация на извънредна ситуация в рамките на проект "Оборудване за спасяване на нашия живот", който се реализира по програмата за трансгранично сътрудничество. Партньори по са област Констанца и общините Генерал Тошево и Крушари.

В покрайнините на граничният град Негру Вода група от български и румънски експерти, преминали обучение, ще извършат демонстрационен полет с хеликоптер, закупен по проекта. Ще бъдат тествани и спасителните машини, получени от община Генерал Тошево и община Крушари - снегоход за почистване на пътища при тежки зимни условия и трактор за извозване на закъсали превозни средства. За действията ще бъде пресъздадена усложнена пътна обстановка.

Симулационното обучение цели да представи на практика съвместните действия на общините от двете страни на границата при възникнали екстремни ситуации, както и психологическата подготовка на участващите лица за координация и интервенция при дейности, целящи спасяване и евакуация на хора, изпаднали в беда.