Три премиери през есента готвят от ДТ Йордан Йовков
Три премиери през есента готвят от ДТ Йордан Йовков / Дарик Добрич - архив
Три премиери ще покажат през есента добричките театрали
Силен нов сезон подготвя през  есента ДТ „Йордан Йовков”. Трупата ще стартира сезона с три премиерни заглавия в афиша си.В момента вървят репетициите на пиесата  „Боси в парка” от Нийл Саймън с гост -режисьор Стефан Спасов. Премиерата е насрочена за 19 септември. През октомври в Камерна зала ще бъде показан спектакълът  „Стъклената менажерия” отново от Нийл Саймън – дипломна работа на младия режисьор Христо Христов. Планира се на добричка сцена да бъде показана и българска пиеса, по всяка вероятност  това ще бъде „Гераците” от Елин Пелин под режисурата на Стефан Спасов, информира в ефира на Дарик директорът на ДТ „Йордан Йовков” Иван Мандев. Той очаква и две нови щатни попълнения на трупата от новия сезон, които ще са от завършилите студенти в НАТФИЗ.

Преди лятната ваканция театърът закрива сезона на 13 юли с представлението „Това съм аз, това си ти” с младите актьори Мария Генова и Стефан Сърчаджиев. На 16 август актьорите се завръщат от лятната си почивка, за да представят „Зорба гъркът” във Фестивалния комплекс във Варна.

Преди броени дни трупата на добричкия театър се е завърнала от голямо турне в Стара Загора, Пловдив и София, разказа още Иван Мандев.  В края на юни пък  добричките театрали са участвали в  голям Международен театрален фестивал в Констанца, Румъния. Там добричлии са представили спектакълът  „Зорба гъркът”, а отзивите за играта им са били отлични.

Не се предвиждат ремонтни дейности на театралната сграда през лятото, сподели още Иван Мандев. Той припомни, че  сградата е построена с 200-годишна гаранция и на всеки 25 години по предписание трябва да се прави основен ремонт. Такъв обаче не е извършван от построяването й през 1928 г. За основен ремонт на театъра са нужни около 5 млн. лв.,които са непосилни за ръководството на трупата. Въпреки това през последните години  са правени значителни ремонти в озвучаването, осветлението, климатизирането на камерна зала и  гримьорните, а условията, при които работят добричките театрали са едни от най-добрите в страната, отбеляза директорът на театъра. Обновяването на театъра е струвало около 900 хил.лв. собствени средства на културния институт.

ДТ „Йордан Йовков” продължава да реализира добри финансови резултати, като годишните приходи от представления на трупата от продадени собствени билети възлизат на около половин милион лева, информира още директорът Иван Мандев. Средната цена на билета в добричкия театър е около 8 лв., като за ученици и пенсионери  цената е 6 лв., а 10 и 12 лв. е цената за премиерни представления. Най-високите цени на билетите са за спектакли на гостуващи трупи – по 16 лв.  

В момента театърът е със щат 30 души общ състав. Годишната субсидия от община Добрич за културния институт е в размер на 30 хил.лв.

Догодина ДТ”Йордан Йовков” ще отбележи 90 години от създаването си. По този повод  от ръководството планират да отбележат годишнината заедно с театрална къща „Вива арте” -  Варна, която през 2018 г. ще навърши  10 години от създаването си. Идеята е двете трупи да отпразнуват юбилеите си със съвместна продукция  под наслов „90 плюс 10 е равно на 100”.