Доц. д-р Ташо Ташев ще бъде вписан в почетната книга на общината
Доц. д-р Ташо Ташев ще бъде вписан в почетната книга на общината / Дарик Добрич

Доц. д-р Ташо Ташев ще бъде вписан в почетната книга на Община град Добрич със заповед на кмета и във връзка с неговия 80-годишен юбилей. Тържеството ще се състои на 22 февруари от 9 часа в малката зала на общината.

Доц. д-р Ташев е един от най-известните специалисти по вътрешни болести, нефрология и клинична токсикология. Лекарският му стаж е почти 50 години, 40 от които в МБАЛ-Добрич. Над 4 години е бил зам.-гл.лекар в тервелската болница, 4 години е работил и в болницата в Каварна. Беше председател на Общинския съвет на Добрич от 1999 до 2003 година.

В годините 1979-а – 1990-а е бил организатор на осем научни конференции - по клинична токсикологи, нефрология и урология и ендокринология, половината от тях с международно участие. Под негово ръководство в този период е създаден регионален модел за спешна токсикологична помощ , признат по-късно за национален модел. По тази тема той е съавтор на монография, заедно със световно известния токсиколог проф. Александър Монов,  разглеждана в Световната здравна организация.

В момента д-р Ташев работи над документалното изследване „Живот, отдаден на здравето на добруджанци”. Книгата, която трябва да бъде готова до края на юли,  ще включва очерци за над 100 лекари, живели и работили в Добрич и региона.

Доц.Ташо Ташев е инициатор за сформиране на комитет за честване на 150 години от създаването на МБАЛ-Добрич.  Датите на тържествата все още не са уточнени, но ще бъдат вероятно в края на септември или началото на октомври. „Ще има тържествено събрание, искаме да направим изложба и да организираме научна сесия. Последната такава в Добрич беше през 1998. Надяваме се на финансова помощ от общината, не са необходими много средства”, каза доц. Ташев.

Добричката болница е създадена през 1866 година, по времето на Мидхат паша – дунавския валия, изявен привърженик на реформите. Съобщение, че в Хаджиоглу Пазарджик се строи третата държавна болница в северната част на българските земи, е публикувано през м.юли 1866 година във в.”Дунав”. Лечебници е имало само в Русе и Плевен. Строежът приключва в края на годината и е направен с доброволни вноски от населението – по-богатите са участвали с пари, а по-бедните - с труд. Така Хаджиоглу Пазарджик се е сдобил с държавна болница преди Варна и София. Лечебницата е имала тогава 40 легла.

По думите на доц.Ташев три са периодите на възход на МБАЛ-Добрич в по-ново време. През 1966 година, като млад лекар в здравното заведение, той е бил свидетел на честването на 100-годишнината от основаването му. Тогава болницата е разполагала с около 500 легла. Вторият пик в развитието й е бил в годините от 1978 до 1992-а, когато в Добрич бе разкрит медицинският филиал. „Тогава беше върхът на здравеопазването в региона. Болницата имаше 1200 легла, работеха 87 асистенти, 7 доценти и 1 професор, трима кандидати на науките, всичките местни кадри. 80% от лекарите бяха специалисти, над 60% от тях имаха по две специалности, нивото на здравното обслужване беше много високо. Болницата ни имаше голям авторитет”, спомня си д-р Ташев. Огромно значение за развитието на лечебното заведение е имала и връзката с болницата в Шафхаузен /Швейцария/ и помощта оттам в продължение на години, както и личността на д-р Андре Гредел.

Това, което липсва на българското здравеопазване сега, според  д-р Ташев, е национална доктрина. По думите му трябва да се работи по определени теми и сектори за определени срокове, като се доразвива хубавото, направено до момента.