Доброволци организират анти-СПИН кампания в Добрич
Доброволци организират анти-СПИН кампания в Добрич / netinfo

Анти-СПИН кампания ще се проведе в Добрич днес с участието на доброволци от МИКЦ, Общински клуб К-7, БМЧК и РЗИ – Добрич. Поводът е 1 декември – Световен ден за борба със СПИН. От 11 часа в Спортно училище”Г. С. Раковски” и Ученическо общежитие ще се състоят обучения на тема „Превенция на ХИВ/СПИН”.

От 15 часа на пл.”Свобода” членове на Младежкия червен кръст ще проведат информационна кампания под наслов „Зарази ме с любов, а не с ХИВ”. В центъра на Добрич ще бъдат разпространени информационни материали от доброволци на Общински клуб”К 7” и Младежки информационно-консултантски център.

От 18.30 часа в Общинския младежки център ще се състои концерт „АНТИ - СПИН” с участието на Студио за поп-рок певци ”Сарандев”, Хип-хоп и брейк формация  “NNS CREW”, Арт център ”Палитра”,  Квинтет ”5 SENSES”, Яница Халачева и Квинтет ”LITTLE STARS”, “THE CAPITANS BRASS BAND” при СОУ”Св.Кл.Охридски”.

Световният ден за борба със СПИН е отбелязан за първи път през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

Тази година за първи път от 22-ри до 29-ти ноември се провежда Европейската седмица за изследване за ХИВ  и се ръководи от HIV in Europe – паневропейска платформа, учредена в Брюксел през 2007 г., за обмен на идеи и извършване на съвместни дейности за подобряване на ранната диагностика и лечение на ХИВ в Европа. Ръководи се от независима група експерти, специалисти по обществено здраве, представители на гражданското общество, държавните органи и европейските органи за обществено здравеопазване.

Статистиката сочи, че между 30-50% от всички 2,3 милиона души, живеещи с ХИВ в Европа, не знаят, че са ХИВ-позитивни. Близо 50% от ХИВ-позитивните биват късно диагностицирани, което води до ненавременно започване на лечението, невъзможност за превенция на разпространението на вируса, икономически и социални загуби.

Всеки гражданин на Добрич може да изследва своя ХИВ статус в РЗИ Добрич всеки ден от 09:00 ч. до 16:30 ч.