Добричлия издаде книга Истината за прабългарската рунна азбука
Добричлия издаде книга Истината за прабългарската рунна азбука / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Книга, озаглавена "Истината за прабългарската рунна азбука и за написаното с нея", излезе от печат в Добрич. Неин автор е учителят по български език и литература Панайот Иванов, издател е Николай Мирчев, фирма "Мартине". Премиерата й е на 7 февруари, от 17.00 ч. в Библиотека "Дора Габе".

Иванов е проучвал 35 години и е разчел над 100 рунически надписа, намерени на Балканския полуостров. Много от тях са открити в Северна Добруджа, Македония и Черна гора. Иванов е виждал надпис на колона, намерена в село Красен, която сега е в музея за старини в Букурещ; руни в пещери, използвани за храмове по Северното Черноморие; върху колона в музея в Силистра; върху глинени съдове, както и разбира се в Мадара, Плиска и Преслав. Сред най-известните рунни надписи е седмолъчата бронзова розета от Плиска, която краси корицата на книгата.

Според автора, надписите, които е разчел, говорят, че прабългарският език е от тюркската езикова група, а не от иранската, както твърдят напоследък група български учени. Той е открил също, че много от тях са с християнско съдържание, което значи, че прабългарите са били самопокръстени много преди учениците на светите братя Кирил и Методий да донесат славянски книги с християнско съдържание у нас.

Надписите се четат отляво надясно и съдържанието им е разнообразно - призиви за приемане на Светата Троица, молитви към Божата майка и Христос за закрила и предпазване на морски съдове, помени за починали хора. Изследователят смята, че наличието на надписи из целите Балкани говори и за това, че прабългарите са били грамотни хора с изградена училищна система.

Книгата представлява събрани статии на Иванов, които са излизали в периодичния печат в Добрич, в страната, както и в Чувашия, СССР и Румъния. "Наши големи списания не приемаха работата ми, защото нямали специалисти, които да ги рецензират или понеже рецензентите им не са ги одобрявали", разказва авторът.

Панайот Иванов е на 85 години. Роден е през 1925 г. в Добрич, бил е учител по български език и литература над 35 години в родния си град.

В библиотеката е подредена и изложба, представяща част от разчетените от Иванов руни