Момчил Петков от Добрич е новият световен шампион по класически шахмат за момчета до 13 години за 2018 г.
Момчил Петков от Добрич е новият световен шампион по класически шахмат за момчета до 13 години за 2018 г. / Личен архив
Талантливият шахматист завоюва титлата на Световно училищно първенство в Албания

Шахматистът Момчил Петков от Добрич е новият световен шампион по класически шахмат за момчета до 13 години. Талантът от Добрич е завоювал титлата на Световното училищно индивидуално първенство за момчета до 13 години в Албания, съобщи неговият треньор м.с. Тодор Тодоров, ръководител на Шахматен клуб „Енергия 21”.
 
Момчил Петков е трикратен държавен шампион по класически шахмат за момчета до 8, 10 и 12 години и двукратен шампион на Европейския съюз за момчета до 12 години. Преди две години на Световното училищно индивидуално първенство в  гр. Сочи  (Русия) три момчета, сред които и Момчил, бяха на върха с равен брой точки, но тогава добричлията стана носител на бронзов медал.
 
От 21 до 29 април 2018 г. в албанския град Дуръс,  в близост до брега на Адриатическо море, 387 момчета и момичета от 39 държави се включиха в Световното училищно индивидуално първенство.
 
В престижната спортна проява взеха участие девет изявени български момчета и момичета. Събитието уважи и Александър Костев - президент на Световния училищен шахматен съюз.
 
Състезателите премериха сили в 12 турнира за двата пола от 7 до 17 години по  швейцарска система.
 
Класирането и жребият за отделните кръгове са се оповестявали всеки ден в най-големия европейски шахматен портал wwwchess-results, а партиите на лидерите в отделните групи са се излъчвали директно в сайтовете  www chess24.com. и  www.chessbomb.com, информира Тодор Тодоров.
 
 Четири дни преди състезанието Момчил е  бил опериран от апендикс, разказа още треньорът му. Въпреки трудностите, добричлията печели  последователни победи над своите съперници и заслужено се окичва с титлата световен шампион по класически шахмат за момчета  до 13 години за 2018 година.