Добричкият театър открива новия сезон със спектакъла ”Свидетелите”
Добричкият театър открива новия сезон със спектакъла ”Свидетелите” / bci-moscow.ru
Добричкият театър открива новия сезон със спектакъла ”Свидетелите”
66487
Добричкият театър открива новия сезон със спектакъла ”Свидетелите”
  • Добричкият театър открива новия сезон със спектакъла ”Свидетелите”

“Свидетелите” е премиерната постановка на добричкия театър, с която на 16 септември ще се открие новият творчески сезон. Това е авторски спектакъл на Пламен Панев по книгата му „Всички мои лъжи”, номинирана за роман на 2013 година в националния конкурс, организиран от фондация "13 века България".

„Аз мисля, че този свят се основава върху лъжи, не върху истината. Тези, които лъжат по-добре са по-добре сложени в йерархията, семейството се крепи върху лъжата, от лъжата започват много неща”, коментира авторът в интервю за Дарик радио.

„Аз не съм писател, аз съм режисьор, но понякога човек иска да се изразява по някакъв начин в сферата на изкуството и няма значение дали ще хване четка, дали ще пише стихове или романи – човек иска да се изразява по някакъв начин пред хората. Абсолютна лъжа е това, което казват някои, че той прави това за самия себе си”, сподели още Пламен Панев.

Той е роден на 6 август 1955 година, но бил записан официално четири дни по-късно  на 10 август и в книгата си „Всичките мои лъжи” разказва за събитията, станали в България в тези четири дни, когато вече е бил роден, но все още, както сам казва, е „бил абсолютна лъжа за администрацията, абсолютно нелегален”.

Проучил, че по това време в България един затворник е избягал, удавил се е началникът на една гара, двама влюбени в Ямбол решили да се самоубият, паднал е един израелски самолет. „Помислих си, че всички тези неща са свързани с моята нелегалност”, сподели режисьорът.

Жанрово определя творбата си като комедия, но не чиста. „Бих казал, че е автокомедия. Виждам хора, които четат моята книга и казват „умрях от смях”, а други - напротив, че не е смешно, а тъжно”, казва авторът. Пламен Панев смята, че текстът на романа е подходящ и за кино и би могъл в бъдеще да го превърне във филмов сценарий.

Спектакълът по книгата, наречен „Свидетелите”, ще се играе за първи път в България на добричка сцена. „Имах предложение от софийски театри и от чужбина да се осъществи тази постановка, но през 2014 година. Реших да го направя по-бързо, докато съм влюбен още в текста, после ще бъде малко по-презряло и няма да ми бъде толкова интересно”, коментира авторът.

Централната фигура в пиесата, за разлика от романа, е на избягалия затворник, а спектакълът е направен чрез свидетелите, които са го виждали, обясни режисьорът.
Ролята на затворника е поверена на Николай Урумов. В постановката участват още Валери Марков, Георги Калчев, Любов Николова, Пламен Маринов, Красимир Демирев, Валентин Андреев-Рафе, Мира Демирева, Соня Георгиева, Владимир Трендафилов.

Премиерата на “Свидетелите” ще се състои от 19 ч. на 16 септември в камерната зала на Драматичен театър “Йордан Йовков”. Режисьорът Пламен Панев познава трупата на добричкия театър от почти 15 години. Негов е най-дълго играният спектакъл на добричка сцена „Църква за вълци”.

Разговора с режисьора можете да чуете в прикачения файл.