Добрички съдии си дадоха отвод по дело за грабеж и опит за кражба
Добрички съдии си дадоха отвод по дело за грабеж и опит за кражба / Дарик Добрич

Състав на Окръжен съд - Добрич си даде отвод от разглеждане на наказателен процес срещу 29-годишния Валентин Хр., съобщават от пресслужбата на съда. Отводът е поискан от подсъдимия. Срещу него има заведено дело и в Районен съд Добрич за арогантно поведение в съдебна зала и отправяне на обидни думи и закани. Валентин не желае да бъде защитаван от назначения му служебен защитник. Той е безработен, несемеен, осъждан е 6 пъти, 4 от тях за грабежи. На 12 октомври м.г. е приключил изтърпяването на последното наложено му наказание 4 години и 5 месеца лишаване от свобода за грабеж, извършен при опасен рецидив.

Престъплението, за което сега е привлечен да отговаря е грабеж и опит за кражба, извършени на 10 ноември 2011 г.. Около 1,00 ч. Валентин бил заварен от стопанина на къща в Добрич да рови в хола му. Хукнал да бяга, но бил последван от мъжа, който забелязал, че липсват 140 лева от библиотеката. Двамата се сборили, но крадецът се отскубнал, стигнал до мазето и опитал да избяга през прозореца там, но не успял да счупи стъклопакета. Жената на стопанина вече звъняла на тел.112. Валентин нападнал мъжа със стол, онзи му отвърнал, но бил повален. Крадецът използвал това и излязъл от помещението като затръшнал вратата, при което се разсипали стъкла, наранили стопанина по лицето, шията и краката. Все пак Валентин успял да избяга през мазето.

Преди да бъде заварен в дома, той е направил опит да отнеме хранителни продукти, машина за рязане на дърва, нови летни гуми с джанти, телевизор, 3 мобилни телефона и други вещи на обща стойност 1 143 лева. При бягството си успял да вземе само сумата от 140 лева, останала в него по време на физическия сблъсък със собственика й.

Съдебният състав заяви, че не се чувства пристрастен, но следва да се отведе, спазвайки принципа за правата на защита на подсъдимия. Делото ще бъде докладвано на председателя на съда, заради изявленията на Валентин Хр. за отвод на всички съдии в Окръжен съд - Добрич.