Добрич ще конкурира Индия в производството на етерично масло от тамян
Добрич ще конкурира Индия в производството на етерично масло от тамян / Дарик Добрич

Очаква се още тази година в новооткритата дестилерия на „Есетере България” в Добрич да започне добиването на масло от тамян. Такова производство в момента в България няма, каза главният технолог на предприятието Таня Апчиева. Тя допълни, че голям производител на масло от тамян е Индия.

Суровината – ароматна дървесна смола, ще се внася от Сомалия и Етиопия. „Технологията се разработва в момента и се надявам до края на годината да произведем тук първите количества”, каза още Апчиева.

Маслото от тамян освен за религиозни цели, се използва още в медицината, ароматерапията и в парфюмерията и козметиката като нотка.

Откриха официално най-голямата дестилерия за лавандула в България

Преработката на семена също ново за нашия пазар. В дестилерията имат намерение да добиват масла от семена на моркови, кориандър, резене и др. Това ще се прави с американски технологии. Маслото от семена на моркови  съдържа каротин и се използва в козметиката, както и за производство на хранителни добавки, допълни Апчиева.

Лавандулата, отглеждана в Добруджа, е номер едно в Европа и напоследък надминава по качества френската. В Китай също гледат лавандула, но тя е само някакво подобие, коментира генералният директор на „Есетере България” Пламен Николов. Той допълни, че пазарът за лавандуловото масло е достатъчно голям.

Що се отнася до изкупните цени, през годините е имало много несправедливо отношение към фермерите, които отглеждат лавандула, смята Николов. „Изкупвачите си казват цената и това е. Ние ще предложим алтернатива. Предлагаме цена и фермерите решават. За разлика от малките дестилерии, ние имаме собствена лаборатория, маслото може веднага да се провери и да се купи. За по-добро качество ще даваме бонус”, заяви Николов.

Тази година на световните пазари цената на лавандуловото масло е малко по-ниска от миналата, защото започва да се забелязва свръхпроизводство. Цената на маслото от маточина е стабилна.