Откриха официално най-голямата дестилерия за лавандула в България
Откриха официално най-голямата дестилерия за лавандула в България / Дарик Добрич

Новата дестилерия за етерични масла в Добрич бе официално открита днес. На тържеството присъстваха представители на българското дружество „Есетере България”ЕООД, което реализира проекта, и на собствениците – американската компания „Дотера”, със седалище в Солт Лейк Сити, щата Юта. На откриването бяха и около 80 гости от САЩ, за които бе обяснено, че са топ търговците на „Дотера” в целия свят. Сред присъстващите бе и кметът на Добрич Йордан Йорданов, който пожела успех на начинанието и увери инвеститорите, че могат да разчитат на всякаква помощ от негова страна.

Добричката дестилерия разполага с 60 кубика производствени мощности - 12 казана за изваряване по 5,5 куб.м., както и с два големи котела, собствен сондаж и охладителен басейн с двойно дестилирана ароматизирана вода. В България има една или две по-големи дестилерии от добричката, но те са за рози, стана ясно на тържеството. Предприятието единствено в страната има собствена лаботатория, инвестицията в него е 5 млн.лева.

Добрич ще конкурира Индия в производството на етерично масло от тамян

Дестилерията ще работи 200-250 дни в годината, като през сезона ще бъдат наемани 60-70 работници. Сключени са договори с местни фермери, които отглеждат маточина. Те ще получават от фирмата базплатно разсад, както и агрономна и техническа помощ. Генералният директор на „Есетере България” Пламен Николов подчерта, че маточината и лавандулата, които ще преработва предприятието, ще се набавят от местните полета – най-много 50 км. в радиус от Добрич. Очаква се тази година да бъдат произведени 25-30 тона масло от лавандула и 300-400 кг. масло от маточина.

„Дотера” произвежда 138 вида масла, които се продават в целия свят. Една значителна част от каталога на фирмата е с чисти масла в шишенца. „Личната ми амбиция е това да го правим тук”, каза Пламен Николов. Не е изключено да се правят и други продукти, например лавандулова вода.

Фирмата възнамерява да има собствено производство на жълт смил, риган и др. специфични растения. Дестилерията ще изварява освен това сини масла – от лайка, бял равнец и др. Предвижда се и производство на масла от семена на кориандър, резене и моркови.

Вероятно най-атрактивното производство ще бъде на масло от тамян. Ароматната дървесна смола ще се внася от Сомалия и Етиопия.