Добрич и Констанца ще си сътрудничат в сферата на образованието
Добрич и Констанца ще си сътрудничат в сферата на образованието / РИО -Добрич

Добрич и Констанца ще си сътрудничат в сферата на образованието, съобщава началникът на РИО-Добрич д-р Христо Боев. Партньорството ще се реализира от Регионалните инспекторати по образование в Добрич и Констанца и университетът „Овидиус” в румънския град.

Докуменътт за сътрудничество е подписан от Христо Боев, от ректора на университета „Овидиус” - проф. д-р Сорин Руджина и главния инспектор на РИО-Констанца, д-р Радуку Попеску.

Споразумението предвижда обмен на образователни практики, обучения, семинари, мобилности и общи проекти между двата региона, които ще затвърдят и развият вече съществуващи добри трансгранични практики между училища и други институции.

Христо Боев е представил споразумението в интервю за румънската телевизия „Нептун”. Той е говорил и за преведените от него  произведения на румънски класици, които са излезли и предстои да излязат на български за първи път. До края на тази годинина ще се появят: „Доня Алба” на Джиб Михаеску, „Адам и Ева” на Ливиу Ребряну и „Животът започва в петък” на носителката на наградата за литература на Европейския съюз за 2013 – Йоана Първулеску.