ДКЦ-1 ще купува нов очен операционен микроскоп за 60 000 лева
ДКЦ-1 ще купува нов очен операционен микроскоп за 60 000 лева / Дарик Добрич, архив

Общинският съвет даде съгласие на ДКЦ-1 да закупи нов очен операционен микроскоп на стойност 60 хил.лева. Здравното заведение е единственото в страната, което работи по договор с НЗОК по клинична пътека „оперативно отстраняване на катаракта”, се посочва в мотивите на докладната записка, одобрена днес от съветниците. Дейността се извършва от 2007 година. Досега центърът е ползвал под наем очен микроскоп, който е амортизиран и силно затруднява операциите.

До момента са направени 870 интервенции и е получен приход от 342 хил.лева. Чистата печалба от една клинична пътека е около 120 лева, а средно месечно се правят 15 такива операции. От тази дейност ДКЦ-1 получава добри приходи, които използва за инвестиране в нови медицински услуги.

Новият модерен и напълно автоматизиран очен микроскоп ще бъде закупен на разсрочено плащане. Предварително проучване е показало, че такава апаратура – германска или японска, струва около 60 хил.лв. Тя може да бъде доставена при първоначално авансово плащане от 25% от стойността и разсрочено плащане за 30 месеца, сочи направен финансово-икономически анализ. Това няма да затрудни изплащането на компютърния томограф на ДКЦ-1, което до момента върви регулярно.

Осигуряването на новия апарат ще даде възможност за предоставяне на още по-качествена медицинска услуга на пациенти с катаракта, за да се лекуват те в Добрич, без да им се налага да пътуват до Варна или София, се отбелязва още в докладната.