Детелина Николова информира за бъдещи проекти в предизборни срещи
Детелина Николова информира за бъдещи проекти в предизборни срещи / Дарик Добрич

Реализирането на енергийноефективни дейности във всички детски заведения в Добрич дискутираха директори на детски градини и социални заведения с Детелина Николова, кандидатът на ГЕРБ за кмет на Добрич. Отчетено бе, че храненето в детските заведения е на високо ниво. Проблем в кварталите обаче си остават бездомните кучета и ще се търсят варианти за изграждането на по-високи огради на детските градини. В отговор на въпрос Николова поясни, че не случайно не е инициирала въвеждането на делегирани бюджети във всички детски градини, защото като материална база те не са равнопоставени, а и ще се провокират много съкращения на щата. Николова декларира и категоричната си позиция по повод оплаквания на родители, че се събират пари по различни поводи. Директори на детски градини информираха, че е наложително и закупуването на нови съоръжения за игра на открито.

"Ние нямаме искания, имаме мечти", това споделиха представители на клуба „Пъстър хоровод" на среща с кандидата на ГЕРБ за кмет на Добрич. Искаме да се сдобием с добруджански носии, с които да представяме нашия фолклор по света. С представителите на клуба Детелина Николова сподели своята мечта - централната улица в Добрич - „25 септември", да се превърне в улица за спонтанна изява на талантите.
Молба за финансова подкрепа бе отправена и от хип хоп формацията NNS Crew, която е поканена за участие на световно първенство в Загреб. "Искам да помагаме на всички талантливи млади хора в Добрич. Да възстановим всичко ценно, което е създавано тук през годините", заяви Николова и припомни, че "успяхме да върнем отново в Добрич балетния конкурс „Анастас Петров", който е гордост като културен форум за нашия град".
На срещата бяха представени няколко одобрени проекта с осигурено еврофинансиране, сред които и „Жива шевица за таланти". Реализацията му в рамките на две години предвижда иновативни културни събития.

Проблемите на екологичния транспорт в Добрич обсъдиха работниците от „Тролейбусен транспорт" ЕООД на среща с кандидата на ГЕРБ за кмет на Добрич Детелина Николова. Споделена бе тезата, че бъдещето на тролейбусния транспорт е немислимо, ако не се осигури финансиране по европейски програми. Радваме се на реновирането на автобусните спирки, но е необходимо и изграждането на нови. Наложителен е и спешен ремонт на пътната отсечка Добрич-Албена, заявиха работещи в дружеството.

Предстои разработването на нови проекти за еврофинансиране, с които ще се търсят средства за благоустрояване на кварталите „Дружба" и „Балик", сподели Николова. Но преди това трябва да се реализира мащабният проект за водния цикъл по ОП"Околна среда", с който загубите на вода ще се редуцират от 79 до 40%. С инвестиция от 118 млн. лв. ще се рехабилитират и изградят 86 км водопроводи в Добрич, изцяло ще се реновира пречиствателна станция-Врачанци. Проектът се разработва от 2004 г. Предстои финализирането му и евентуалната реализация до 2014 г..

Четири други проекта с вече осигурено еврофинансиране представи Детелина Николова. С 8 млн.лева ще се ремонтират участъци от бул."25 септември" и ул."Калиакра". Ще бъдат реновирани пет туристически обекта в Добрич. Осигурени са средства и за почистването и рехабилитирането на осем километра от дерето на река Добричка.