Депото в Стожер ще се контролира 30 години след построяването му
Депото в Стожер ще се контролира 30 години след построяването му / netinfo

До 30 години след приключване на строителството на регионалното депо за твърди битови отпадъци ще продължи контролът върху обработването на сметта и въздействието на депото върху околната среда. Това заяви кметът Детелина Николова след общественото обсъждане на проекта с жителите на Стожер, където ще се строи депото.

„Обектът се прави по всички изисквания за опазване на околната среда и с висока защита на човешкото здраве”, подчерта кметът. По думите й хората в Стожер са недоволни основно от това, че община Добричка, на чиято територия ще бъде депото, не е направила необходимото да разясни на жителите си за какъв обект става въпрос. Николова коментира, че причината за протестите в Стожер срещу съоръжението е липсата на информация и допитване до хората там.

До дни ще бъде обявен европейски конкурс за избор на проектант на регионалното сметище, съобщи зам.-кметът арх. Пламен Ганчев. Едновременно с това започва и разработката на подробен устройствен план. До две седмици от РИОСВ ще бъде назначен експертен съвет, който трябва да приеме доклада за оценката на въздействието на депото върху околната среда.