Ден на отворените врати в Добруджанския земеделски институт
Ден на отворените врати в Добруджанския земеделски институт / Дарик Добрич

Традиционният Ден на отворените врати ще се състои в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево. Събитието започва в 10.00 часа. Програмата включва представяне на сортовете зърнено-житни култури, отглеждани в опитните полета и семепроизводните участъци на института, от които на земеделските производители ще бъдат предоставени семена за есенната сеитбена кампания`2016. Ще се проведе и дискусия по проблемите на съвременното земеделие.

Ще бъдат представени 21 сорта зърнено-житни култури, от които Добруджански земеделски институт ще предлага семена за предстоящата есенна сеитбена кампания. От тях 7 сорта са новосъздадени, селекция на института. Това са 4 сорта обикновена пшеница - Божана, Горица, Ками и Пчелина, един сорт тритикале, един сорт пивоварен и един сорт фуражен ечемик. За тези сортове участниците в Деня на отворените врати ще чуят за първи път и ще имат възможност да разгледат развитието им в полски условия в семепроизводните участъци на института.

На събитието са поканени да присъстват доц. Георги Костов - заместник-министър на земеделието и храните, проф. Светла Бъчварова - зам.-председател на Комисията по земеделието и храните в Народното събрание, проф. Тотка Трифонова - председател на Селскостопанска академия, проф. Христо Даскалов - зам.-председател на Селскостопанска академия, областният управител, кметове, представители на общински служби по земеделие и др.