Ценни дарения за Дом-паметник Йордан Йовков
Ценни дарения за Дом-паметник Йордан Йовков / Дарик Добрич

Дом-паметник "Йордан Йовков" получи изключително ценни  дарения през последния месец, съобщава главният уредник на музея Кремена Митева. На 18 ноември по време на тържественото събрание, посветено на 130-годишнината от рождението на Йордан Йовков, неговият внук Боян Попов дари оригинален ръкописен лист от романа "Чифликът край границата", припомня Митева.

Няколко дни след това благодарение посредничеството на Радка Пенчева - главен уредник на къща музей "Емилиян Станев" във Велико Търново - архивът на музея в Добрич е попълнен с две първи издания на Йовкови книги. Особено ценно е едното от тях, посочват от литературния музей.  Това е дебютната книга на писателя въобще ("Разкази. Т. 1.") в нейното първо издание от 1917 година, с автограф от Йовков. Другата книга е първото издание от 1927 г. на сборника "Старопланински легенди". Тези две изключително ценни книги са дарени от Бонка Илиева от Велико Търново, но са били част от личната библиотека на преподавателя от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" Димитър Великов, който в момента живее в гр. Бърно, Чехия. Предполага се, че той е купил ценните издания от антиквар в гр. Варна.

Дом-паметник "Йордан Йовков" благодари и на Венета Коларова от Варна, дарила всичките 11 тома, съхранявани до този момент в нейния дом, от 15-томното издание на "Хемус" на съчиненията на Йовков през 1942-1943 година. Това е една изключително ценна поредица, издадена след смъртта на писателя, която включва почти цялото му творческо наследство и която се преиздава и до днес в познатите ни шесттомни издания на Събраните съчинения на Йордан Йовков.

Добричлийката Гергана Ботева-Атанасова също е дарила една книга с антикварна стойност - сборник с разкази "Песента на колелетата", издаден през 1946 година. По-рано тази година експозицията на музея се обогати и със скулптурна фигура на Албена, дарена от нейния автор Йордан Гаврилов.

Ценните дарения се огласяват в навечерието на 28 ноември - датата, на която преди 30 години  Дом-паметник "Йордан Йовков"официално е открит.

Вярваме, че и други граждани, отделни институции и организации ще продължат тази линия на дарителство, която дава възможност архивът ни за писателя непрекъснато да нараства, посочват от литературния музей.  В момента броят на движимите културни ценности в него е около 10 000.

Ценни дарения за Дом-паметник "Йордан Йовков"
netinfo

Ръкописът, дарен от Боян Попов