/ БТА
Колекция от над 350 образци на български шевици тръгва по света с пътуваща изложба и с дигитален учебник, съобщи на БТА председателят на читалище "Български искрици" в Добрич Магдалена Петрова.

Читалището по практическа история и занаяти в етнографския комплекс "Стария Добрич" събра безценното богатство от мотиви в международен конкурс с подкрепата на общината и в партньорство с Асоциацията на българите по света. Орнаментите от Възраждането до 40-те години на миналия век се вписват в традициите на различните етнографски области в България, на българските общности зад граница - в Бесарабия, Таврия, Банат, Северна Добруджа. Везбени мотиви изпратиха и българи от САЩ, Русия, Азербайджан, Испания, Италия, Великобритания, изредиха организаторите на надпреварата.

Колекцията най-напред ще бъде представена в Добрич, а за Трети март - в музея в Самоков, при победителката в конкурса Ани Йовева. Майсторката от близкото село Широки дол възпроизведе шевици с десет различни техники, каза председателят на читалището. В Разград изложбата ще предизвика възхита и с багрите на носителката на специалната награда Николинка Ангелова от местното село Гецово, поставила рекорд по сръчност с изпратените 116 мотива.
Колекцията ще стигне и до румънския град Констанца, откъдето младият изследовател с български корени Юлиан Митран също е добавил към "зашива" орнаменти. Искаме маршрутът на българската шевица като пазител на родовата памет да премине през етнографските области, откъдето над 40 участници - читалища, неправителствени организации, землячески сдружения, ни изпратиха образци, добавиха от "Български искрици". Читалището се надява колекцията да бъде видяна включително и в Лос Анжелис, където българката Веси Казашка е запазила оригинални бодове от женска риза.

Всички образци са прегледани от журито на конкурса с представители на Министерството на културата, на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, на Историческия музей в Чипровци.

Вече подготвяме и своеобразен дигитален учебник за българската шевица, за да бъде съхранена, каза Магдалена Петрова. По думите й етнографи са събрали много повече образци на везбеното изкуство, но трудно се намира указание как се изработва на ръка самата орнаментика. В учебника на "Български искрици", който в бъдеще ще бъде отпечатан като каталог, ще има техническо описание на схемата и размера на мотива, какви са цветовете на конците в автентичния вариант, как да се следва бод след бод и т.н., поясни Петрова.

В читалището откриват голямата празнина, когато започва работа школата по българска везба. Шестгодишната Тея пътува от Варна, за да се научи да бродира.

Нашата шевица носи много енергия, българката намира сили в тежък момент с багри и орнаменти да пожелае добро за семейството си, за рода, да "кодира" всичко, за което е жадувала и копняла, разказа Магдалена Петрова. Майсторката на орнаменти, която е икономист по образование, най-добре познава добруджанските носии, в чиято украса има повече животински и растителни мотиви. Петлето е символ на новото начало, то пропъжда злото, а цветовете - от черно и тъмнокафяво до оранжево и жълто, са свързани със сигурност, стабилност и устойчивост като земята и богата реколта, която дава, поясни читалищният председател.

Макар наградите в международния конкурс вече да са раздадени, в Добрич продължават да пристигат писма с истории за шевицата. В "Български искрици" очакват колекцията да стане още по-богата, да продължи да живее и да бъде предадена на следващото поколение.
БТА