БСП: Общината е ощетена с продажбата на контактната тролейбусна мрежа
БСП: Общината е ощетена с продажбата на контактната тролейбусна мрежа / Дарик Добрич
БСП: Общината е ощетена с продажбата на контактната тролейбусна мрежа
76677
БСП: Общината е ощетена с продажбата на контактната тролейбусна мрежа
БСП: Общината е ощетена с продажбата на контактната тролейбусна мрежа
  • БСП: Общината е ощетена с продажбата на контактната тролейбусна мрежа
  • БСП: Общината е ощетена с продажбата на контактната тролейбусна мрежа

Общинските съветници на БСП са обезпокоени от продажбата на контактната мрежа на тролейбусния транспорт в Добрич. Това съобщиха те на пресконференция. В сделката, проведена от администрацията, притеснителни са бързината, с която бе обявен втори търг с намалена начална тръжна цена, след като на първия не се е явил кандидат, както и фактът, че не е поискана санкция на местния парламент за намаляването, казаха те. "Не си спомням да сме променяли разпоредбите", заяви арх.Емилия Добрева, "и следва Общинският съвет да одобри повторен търг с с 20% по-ниска цена, което не бе направено". Според нея при такива крупни продажби общината следва да възложи 2 или 3 оценки на имуществото.

Освен това буди подозрение, че едно и също лице - Стефан Спасов Стефанов е представител на двете фирми - оценилата и закупилата контактната мрежа, съобщи Мая Димитрова - съветник и общински лидер на БСП. Тя припомни, че като член на временната комисия по транспорт е настоявала да се направи реална оценка на мрежата от лицензирана фирма, и не приема инвентаризацията, дело на русенската "ЕЛ" ЕООД. Въпреки нашите искания, администрацията прие оценката и с гласовете на доминиращото партийно мнозинство в Общинския съвет сделката бе проведена, казаха съветниците от опозицията.

На тематична сесия през лятото съветниците одобриха продажба на тролейбусната мрежа с начална цена от 1.2 млн.лева, след което тя енамалена от администрацията до 960 000 лева, като на втория търг купувачът е наддал само с 1 лев и е придобил мрежата.

От БСП поискаха да се наблюдава по-строго предстоящата продажба на стълбовете на тролейбусната мрежа. Те ще настояват тази сделка да се раздели на лотове, за да се постигне по-висока цена за общината и в същото време по-достъпно участие в търга за фирмите - купувачи. "Ние искаме общината не просто да се отърве от този транспорт, а да постигне оптимална ликвидациционна цена", каза Емилия Добрева. Тя посочи още, че е непростимо, че тролейбусният превоз в Добрич бе съсипан и обясни това с недалновидната политика на общинска администрация, липсата на цялостна визия за транспорта и вземането на решения "на парче".

Междувременно граждани са подали жалба в Административен съд - Добрич относно продажбата на контактната мрежа, информира Мая Димитрова. Магистратите не са образували дело поради липса на правен интерес у жалбоподателите, но те обжалвали решението им пред Върховния административен съд, откъдето преписката е върната за ново разглеждане в Добрич. То е насрочено за 16 декември т.г.

Чуйте Емилия Добрева и Мая Димитрова в звуковите файлове.