Близките на безследно изчезналите от Добричко искат среща с новия шеф на МВР
Близките на безследно изчезналите от Добричко искат среща с новия шеф на МВР / netinfo

Близките на безследно изчезнали хора от Добричка област искат среща с министъра на вътрешните работи Михаил Миков. Роднините смятат, че по случаите няма никакъв напредък и ще поискат органите на реда да активизират работата си. Предстои роднините да се съберат, за да уточнят начина си на действие.

„През миналата година Румен Петков изпрати в Добрич разследващи, но по 6-те случая с изчезнали от ноември 1997-ма до ноември 1998–ма година нямаше никакъв резултат”, каза пред Дарик Добринка Иванова, майка на 23-годишната Силвия. За младата жена не се знае нищо от 12 април 1998 година, когато тя излиза от дома си в каварненското село Българево и повече не се прибира. „Ще продължим да търсим истината, докато сме живи, който и министър да дойде в МВР”, допълни Иванова. Тя сподели, че е възможно близките да потърсят правата си в международния съд в Страсбург.

„Все още имаме някаква минимална надежда, макар че много обещания ни дадоха, а развитие няма никакво”, каза Мария Иванова – сестрата на таксиметровия шофьор Петър Петров. Той е в неизвестност от 1 август 1998 година, а празната му кола била намерена край село Бранище.

24 са случаите на безследно изчезнали хора от Добричко от 1993 година насам. По 17 от тях работата на полицията бе възобновена в началото на 2007 година след многократни настоявания на родствениците на изчезналите. На 31 октомври 2007 година в Добрич тогавашният главен секретар на МВР Илия Илиев обяви, че шест от случаите са приключени. 16 лица още се издирват.

Морякът Неделчо Николов Стоянов изчезна безследно от Добрич на 30 ноември 97-ма. За Наталия Влахова няма никаква информация, след като на 4-ти януари 98-ма излязла на среща с приятел. Майката на 28-годишната Румяна Димитрова, която изчезва на 30 април 98-ма, пък е убедена, че знае кой е ограбил и похитил дъщеря й. Било лице, известно на полицията. Димитър Николов Георгиев е изчезнал на 2 ноември 98-ма. Той бил главен готвач в ресторант "Хепи" в Добрич.

Преди седмица стана ясно, че е готов обвинителният акт срещу 46-годишния добричлия Тошко Костов Илиев, обвинен в убийството на съпругата си. В продължение на 12 години жената се считаше за безследно изчезнала. На 1 февруари 1995 година Илиев пребил и удушил съпругата си Мариана, след което я заровил. След пълните самопризнания на убиеца, на 25 октомври 2007 година в гората между селата Одърци и Батово бяха намерени костите на Мариана Иванова Илиева. ДНК-екпертиза установи, че останките са именно на съпругата на Тошко. Самият той посочил на полицаите къде е заровил тялото.