Изложба в Библиотеката
Изложба в Библиотеката / РБ Добрич
Изложба с трудове и материали от архива на проф. д.и.н. Петър Тодоров (1934-2014) по повод 85 години от рождението му е експонирана в Регионална библиотека „Дора Габе”, съобщават оттам. Проф. Тодоров е изтъкнат български историк и историограф, почетен гражданин на Добрич, специалист по стопанска и политическа история на края, автор на редица книги, монографии, статии, студии и сборници с документи, учен  с приносен характер в проучване историята на Добруджа, редактор на научни списания и изследвания.

През 2013 г. той направи дарение с ценни документи и материали от неговия личен научен архив, събирани в продължение на половин век в наши и чужди архиви и библиотеки. Днес тази ценна колекция се съхранява в РБ „Дора Габе” и е достояние на всички изследователи на модерната история на Добруджа.

Изложбата представя изследователската и публицистична дейност на проф. Петър Тодоров. Тя включва неговите изследвания „Аграрните отношения в Южна Добруджа 1878-1944” (изд. 1982 г.), „Освободителните борби на Добруджа”(изд. 1992 г.), „Овчарството в Добруджа”(изд. 2013 г.), художествено-документалния разказ „Мечта за мъж”(изд. 2013 г.), съавторските книги - „Страници от историята на Толбухинската болница”, "История на град Толбухин", „Един век класно училище в Добрич”, „Българският добруджански периодичен печат 1885-1918 г.”, „Извори за историята на Добруджа”,  "История на Добруджа", т. 4 и др. Наред с посочените издания, посетителите имат възможност да видят и ръкописите на част от тях, както и безценни фотографии от личния архив на проф. д.и.н. Петър Тодоров.

Изложбата може да бъде разгледана до 3 май 2019 г.