/ netinfo
Библиотечни специалисти от Регионална библиотека „Дора Габе” заедно с учениците от II г клас на СУ „Димитър Талев” проведоха поредното занимание в рамките на проект „Библиотеката и училището – заедно за един по-чист град” в градинката с детската площадка пред Ритуална зала – Добрич. Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки".

Преди да се включат в поредното занимание, малчуганите пуснаха в кашона на кампанията за събиране на стара хартия „Лист по лист” своите изписани тетрадки и ненужни листи. 

библиотекари деца
netinfo

В градинката, която се почиства регулярно от участниците в съвместния проект, библиотекари и ученици четоха текстове за връзката на човека с природата, за нейното опазване, за опасностите, пред които е изправена нашата планета в резултат на неразумната човешка дейност и други.

Децата получиха полезни съвети за пестенето на енергията, за разделното събиране на отпадъците, за намаляването на отпадъците, за запазване на водните ресурси, за намаляване на вредните емисии във въздуха, за компостирането. Накрая библиотекари и деца, разделени на няколко отбора, почистиха отново градинката от фасове, изхвърлени батерии и много пластмасови отпадъци.

След приключване на заниманието, учениците се върнаха в библиотеката, където проследиха развитието на своята цветна градина, фотографираха поникналите цветя и билки и записаха резултатите. Като истински градинари те обсъдиха колко време е отнело на растенията да покълнат и се погрижиха за тях.

Със закупения по проекта фотоапарат, децата запечатваха всеки момент от посещението си в библиотеката и от заниманието на открито.