Арктичен студ в следващите дни, зимата обаче като цяло ще е нормална
Арктичен студ в следващите дни, зимата обаче като цяло ще е нормална / DarikNews.bg, архив

Жълт код заради силен вятър е обявен за днес в 25 области в страната, включително и Добричка, сочи сайтът на НИМХ. Пътищата в региона на Добрич са мокри, на места има частични заледявания. Опесъчен е пътят Добрич-Ген.Тошево-КПП Кардам.

В понеделник над страната ще нахлуе арктичен въздух. Температурите няма да надвишават минус 10 градуса, като в началото на седмицата ще достигнат и до минус 18 градуса. Във вторник и сряда ще бъде студено и ни очакват отрицателни температури. Такава прогноза направи пред Дарик климатологът доц. Георги Рачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски".

"Колко студено ще бъде във вторник и сряда, ще стане ясно в неделя, тъй като от север право към България нахлува арктичен въздух. Но как ще се измести и колко ще е студено, е въпрос на доуточняване. При всички положение обаче във вторник и сряда ще имаме отрицателни температури и то много ниски, в порядъка на минус 10 градуса, а в затворените котловинни полета, ако стихне вятъра сутрин те ще бъдат и по-ниски", обясни доц. Рачев.

Той препоръча на хората, които плануват днес или утре да пътуват, да го направят навреме.

„Колкото по-рано го направят, толкова по-добре. Днес и утре времето ще бъде благоприятно за пътуване. В неделя на места може да има поледици, но общо взето студеното време ще нахлуе в понеделник", обясни климатологът.

Народните тълкувания за времето

По думите му дългосрочните прогнози са като гледане на кафе и хвърляне на карти, докато краткосрочните прогнози до 2-3 дни са с изключително голяма сбъдваемост. Що се отнася обаче до прогнозите и народните тълкувания за времето, че зимата ще бъде дълга, защото мечките край Девин били заспали по-късно тази година, доц. Рачев коментира така:

„Като професионалист аз се отнасям към всички тези неща, тъй като има много вярно нещо в народните прогнози, но не забравяйте, че те се отнасят за определен район и във всеки един район признаците са различни. Така беше и с цъфналия люляк в Люлин 5 преди няколко месеца, а пък като е цъфнал люлякът, зимата ще е студена, а ако няма цъфнал люляк в Люлин 3, каква ще е зимата", коментира доц. Рачев.

„Много условно и много внимателно трябва да се отнасяме, но така или иначе тези фито- и зооиндикации - било то на растения, животни - винаги имат смисъл, но трябва внимателно да се отнасяме към тях, а че Баба Меца е заспала по-късно това може да бъде и от нарушен хранителен режим, или от сравнително топлата есен. Така че тези индикации са останали в миналото, а в днешно време нещата седят по коренно различен начин", допълни той.

Чака ни нормална и относително топла зима

Според него зимата ще бъде относително по-топла от средностатистическото разбиране, нищо че сега има по-студени моменти.

„В Македония пък беше още по-студено, още по-снежно, докато в Албания на 30 грееше слънце и температурите в Тирана бяха от порядъка на няколко градуса. Така че не трябва да гледаме само и единствено собствената си къщичка. Когато говорим за климат, когато говорим за дългросрочни тенденции, трябва да се гледа малко по-глобално, а вътре може да има и по-топло и по-студено. Зимата тази година се очаква да бъде нормална - такава, каквато я познаваме през последните години", коментира още климатологът.

Все повече и повече ще зависим от времето

„Морските ледове около Антарктида са с 2 до 4 млн. квадратни километра повече, отколкото през всички тези 35 години на измерване. Абсолютен факт, който трудно може да бъде обяснен реално. Това е нашето разбиране. Ние ще зависим от времето всеки повече и повече, защото цялото ни стопанство и целия ни живот е оптимално нагласен към климатичните реалности, които съществуват. И всяко най-малко изменение в този среден режим, който ние познаваме, просто ще нанася материални загуби", допълни той.