Албена отчита щети за 7 млн.лева след трето наводнение
Албена отчита щети за 7 млн.лева след трето наводнение / Областна управа - Добрич

Обсъдени са неотложни мерки за регулиране на водата от река Батовска, информират от пресслужбата на Областна управа. Това е станало на работна среща в курорт Албена, в която са участвали областният управител д-р Маргарита Новоселска и изпълнителният директор на комплекса  Красимир Станев. По време на разговорите е обсъдена създалата се много сериозна ситуация след наводнението на 2 февруари, довело до големи щети за дружеството, както и до проблеми за цялата долина.

Подчертано, че в периода от 5 юни миналата година до 2 февруари имущество,  собственост на "Албена"АД  се наводнява за трети път. Нанесените щети надхвърлят 7 млн.лева. Проблемите са на цялата долина и това поражда необходимостта от спешни мерки за регулиране на прииждащата вода от река Батовска, посочват от Областна управа.

В срещата са участвали още началникът на служба ПБЗН Дарин Димитров, директорът на РИОСВ Варна - Венцислав Николов, Галина Цанева - гл. експерт при Басейнова дирекция за Черноморски район - Варна, кметът на Балчик Николай Ангелов и Васил Малчев - ръководител на "Капитално строителство" в "Албена"АД.

Присъстващите са се обединили около становището, че са необходими бързи действия,  чрез които да се постигне техническа изправност на хидротехническото съоръжение, което се намира по коритото на реката, в близост до бензиностанция "Бултрак" и служи за регулиране овлажняването на резервата. Подчертано е, че незабавно трябва да се почисти речното корито. Обсъдени са възможностите за финансиране на ремонт на хидротехническите съоръжения и корекция на речното корито, за да бъдат избегнати последващи наводнения. Областният управител д-р Маргарита Новоселска е заявила пълна подкрепа и готовност за съдействие, като ще разчита на помощта на всички заинтересовани институции.

Албена отчита щети за 7 млн.лева след трето наводнение
netinfo