Агробизнесмени и общинари правят групи за контакт
Агробизнесмени и общинари правят групи за контакт / netinfo

Община Крушари и Добруджанския съюз на зърнопроизводителите ще сформират контактни групи, които периодично ще обсъждат наболелите проблеми в кметството. Това решиха представители на двете страни, след като вече 20 дни агробизнесмените протестират, недоволни от начина на управление на общината.

Срещата се проведе в областната управа.

Бунтът започна на 22 март, когато земеделците стовариха тежката си техника по улиците на селото. Тогава те се жалваха, че заради слабата местна власт общината е по-зле от Сърбия по време на бомбардировките. Исканията на арендаторите се отхвърляли от общинарите без мотиви и обяснения. Така станало с предложение да се създаде съвместно акционерно дружество с общината за строителство и експлоатация на хотелски комплекс в местността „Иканталъка” край Каварна.

Теренът от 3 декара се превърна в ябълка на раздора между двата лагера. Агробизнесмените заподозряха местната власт, че иска да даде парцела на фирми, близки до определени партии. 

Среща се проведе с посредничеството на областния управител Динчер Хаджиев, който влезе в ролята на помирител.

От обясненията на двете страни стана ясно, че спорът за "Иканталъка" вече не съществува. Според говорителя на земеделците Орлин Панев историята с парцела била просто капката, преляла чашата с недоволството от местното управление.

"Началото на диалога, поставено днес, ще продължи, надявам се да се доизясним, заяви кметът на Крушари Злати Киров.

Зърнопроизводителите обаче се заканиха, че няма да прекратят протеста си. "Искаме сериозно раздвижване и добри резултати в развитието на общината", заяви Панев. Остават в сила и исканията за оставки на кмета и председателя на ОбС Зекирия Алиш. Той бе обявен за издирване от земеделците с мотива, че се крие и не иска да контактува с тях. През цялото време съм си бил в кабинета, отсече Алиш.

"Сега е пролетната сеитба и техниката ни е на полето. Като приключим обаче, ако няма резултати от разговорите, отново ще блокираме селото с машините", заканиха се от Съюза на зърнопроизводителите.

Следващата среща, на която ще бъдат поканени и жители на селото, ще се проведе в петък в Крушари.