5 деца направиха своя прощъпулник в Стария Добрич
5 деца направиха своя прощъпулник в Стария Добрич / Дарик Добрич

5 деца от Добрич участваха в народния обичай „Прощъпулник", който беше организиран от историческия музей, майсторите от „Стария Добрич” и Областния съвет на БЧК.  Празникът се състоя във вътрешния двор на етнографския комплекс. По време на ритуала  4 -те госпожици – Виктория, Юлия, Стефания и Никол, както и техният кавалер Алекс, по стар български обичай направиха своя избор на професия, като предпочетоха един от многото предмети, изработени от майсторите - занаятчии в Стария Добрич.

5 деца направиха своя прощъпулник в Стария Добрич
netinfo

Виктория си избра дървен чук, което със сигурност значи, че ще бъде човек с характер, който може да постигне всичко, коментира за Дарик етнографът Надежда Иванова.
Никол може би ще стане бижутер или дизайнер, защото взе едно бижу. Нейната близначка Стефания и малкият Алекс грабнаха линеал и молив, оставени от архитектите в Стария Добрич, което беше изтълкувано като знак, че двамата ще наследят тяхната професия. В последния момент в ритуала се включи и 10-месечната Юлия, която вчера е направила първите си стъпки. Очаква се тя да стане човек на изкуството, тъй като избра декоративна керамична ваза.

5 деца направиха своя прощъпулник в Стария Добрич
netinfo


Всички деца получиха за подарък по една сребърна пара с образа на певеца на Добруджа Йордан Йовков. „Нека тя да им напомня винаги за мястото, в което са родени и в което надяваме се да останат, за да бъдат част от Добрич и от Добруджа”, пожела другият етнограф в музея Лена Кирилова.

Шапкарят Георги Колев, който бе и дългогодишен кореспондент на БНТ, също беше приготвил подарък за малките участници в обичая. Той подари на всяко от децата шапка с българския трикольор и лъвче отпред. Аз съм потомствен шапкар, обясни Колев и разказа, че през 1940 година, когато Добруджа е освободена, неговият баща е ушил такива шапки за десетина добруджанчета. „Аз реших да спазя тази традиция, за да има приемственост на  българщината и децата да помнят, че са направили своя прощъпулник в Златна Добруджа”, каза Колев.

5 деца направиха своя прощъпулник в Стария Добрич
netinfo