30 нови книги са издали автори на Сдружението на писателите
30 нови книги са издали автори на Сдружението на писателите / netinfo
30 нови книги са издали автори на Сдружението на писателите
19187
30 нови книги са издали автори на Сдружението на писателите
  • 30 нови книги са издали автори на Сдружението на писателите

30 нови книги на своите членове, няколко национални по значимост събития и силно участие в обществения и културен живот на Добрич, отчете на годишното си събрание за 2008-ма Сдружението на писателите в Добрич. Списъкът от 48 автори набъбна на 50 с новите включили се имена – Пенчо Иванов и Тихомир Димитров, и двамата от Добрич.

Като събитие на годината председателят на сдружението Сашо Серафимов определи издаването на сборника избрано от Йордан Кръчмаров „Полюшвана от вятъра мишена” от пловдивската елитна къща „Жанет-45”. Книгата бе представена в родното село на поета Гурково, в Балчик, Добрич, Варна, Бургас и Шумен.

Значимо явление в живота на писателите е преобразуването на тяхното издание „Антимовски хан” в списание. То вече има собствен ISSN номер, а самото Сдружение е взело ISBN и има намерение да се занимава и с издателска дейност.

Почти всички общини в областта подпомагат изданието и дейността на сдружението, като финансова подкрепа за 2008-ма са предоставили Добрич, Генерал Тошево и община Добричка, която има направени и 110 абонамента за „Антимовски хан”. 50 читалища в страната също ще получават списанието.

Тази година сдружението чества 30-я си юбилей, като празненствата ще са между 12 и 16 октомври. През август ще излезе специален брой, само с добрички автори, на списание Пламък, което се получава във всички читалища в страната, с главен редактор поета Георги Константинов. Други значими дати в писателския живот ще бъдат представянето на „Антимовски хан” на 27 май във Фестивалния комплекс във Варна и премиерата на 2 юни в Огледална зала на двутомника на Ангел Веселинов – с поезия и проза.

Сред издадените 30 книги през 2008-ма критикът Драгомил Георгиев отличи Иван Атанасов и Генчо Златев в поезията и Рада Въртунинска, Тихомир Димитров, Киряк Цонев и Кристина Красен в прозата. Той прогнозира скоро нови стихосбирки да издадат Сашо Серафимов, Уляна Андреенко и Петранка Божкова. Сдружението на писателите Добрич е отделило 600 лева за подпомагане на свои автори, които имат финансови затруднения при издаването на свой труд.

За нови членове бяха приети Тихомир Димитров, който живее в София и има два издадени романа. Той е и два пъти носител на наградата на община Добрич за млад творец. Адвокатът Пенчо Иванов, който описа „Два казуса и много съдби” в книга през ноември 2008-ма също се вля в редиците.

Чуйте в прикачения файл парченце от размислите на председателя на сдружението Сашо Серафимов, както и двамата нови членове - Пенчо Иванов и Тихомир Димитров.