20 години затвор за убийство
20 години затвор за убийство / Дарик Добрич

68-годишен мъж бе осъден на 20 години лишаване от свобода и 240 хил. лв. обезщетение за причинена смърт с особена жестокост, съобщават от Добричкия окръжен съд. Присидата е за Ради Хр. Анг. от село Ведрина, община Добричка, който е признат за виновен в това, че на 12 април 2012 г. в частен дом в същото село умишлено е умъртвил 68-годишна жена, като деянието е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за убитата начин.

Съдът уважи предявените от съпруга и двете дъщери на пострадалата граждански искове и осъди Ради Анг. да им заплати обезщетение - по 80 хил. лв. за всеки от тях.

Постановено е при изтърпяване на наказанието да бъдат полагани медицински грижи за 68-годишния, тъй като той страда от психично заболяване.

Делото е разгледано като съкратено съдебно следствие и по този ред първоначално наложеното наказание – доживотен затвор е заменено с 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

По делото е установено, че на посочената дата подсъдимият е взел железен чук и нотариални документи и отишъл в дома на брат си, който е съпруг на пострадалата. Отношенията между тях били влошени, заради спор за наследствени имоти, а Ради Анг. считал жената на брат си за виновна за това. Около 9 часа той заварил брат си в оранжерия и размахал пред него нотариален акт. Стопанинът го помолил да отидат в къщата, за да се разберат. Влизайки вътре, подсъдимият извадил от джоба си чука, който носел и започнал да нанася удари върху главата на брат си. Двамата се сборичкали, стопанинът паднал на леглото, а подсъдимият продължил да нанася удари с чука по главата му. В този момент се прибрала 68-годишната жена. Ради Анг. я издърпал в коридора и започнал да й нанася удари с чука. Тя избягала в банята и се заключила, но подсъдимият я последвал, разбил вратата и продължил да я удря.
Стопанинът се опитал да помогне на съпругата си, но също бил нападнат и тогава излязъл, за да повика съседи на помощ. В това време подсъдимият нанасял в банята безразборно удари по главата, ръцете и цялото тяло на пострадалата, докато я умъртвил.

Според съдебно-медицинска експертиза върху жертвата са нанесени не по-малко от 12 удара, а върху съпруга й не по-малко от 9 удара със значителна сила. Съдебно-психиатрични експертизи на подсъдимия, показват, че той страда от „органично разстройство на личността”, но в резултата на проведено лечение може да участва в наказателното производство и да носи наказателна отговорност.