16 млн.лева отпуска държавата за пострадалите от наводненията райони
16 млн.лева отпуска държавата за пострадалите от наводненията райони / Дарик Добрич

Около 16 млн.лева ще получат общините, които са били в режим на бедствено положение заради наводненията от това лято, реши Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Това са Варна, Добрич, Велико Търново, Габрово, Родопите, Тетевен и Столична община. От гласуваните 15 300 000 лева ще бъдат предоставени около 300 000 лева на физически лица от община Добрич, тъй като само от там са постъпили такива заявления.

Още на следващото правителствено заседание ще бъде разгледано решение авансово да бъдат отпуснати 1 млн.лв. за посрещане на неотложните нужди и за направените досега разплащания след наводнението в Мизия. Това обяви министър-председателят проф. Георги Близнашки след първото заседание на Комисията в нейния обновен състав.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов посочи, че заради липсата на правителствено постановление, пострадали от бедствието общини вече два месеца чакат възстановяване на извършените до момента разходи.

Членът на УС на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов благодари на министър-председателя и на служебния кабинет за бързите действия и за стъпките на правителството в подкрепа на общините. Той обърна внимание на въпроса с превенцията и за възможностите да бъде получена помощ от Европейския фонд „Солидарност". Министър-председателят проф. Близнашки подчерта, че е въпрос на време страната ни да получи европейска помощ.

Вътрешният министър Йордан Бакалов ще председателства Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Членове ще бъдат: вицепремиерът Екатерина Захариева, министрите Васил Щонов, Светлана Жекова и Васил Грудев, както и зам.-министри на финансите, здравеопазването, отбраната, външните работи, труда и социалната политика, транспорта, информационните технологии и съобщенията, образованието и науката, културата.