/ Веселин Максимов
За кожата на една съдийка
94785
За кожата на една съдийка
  • За кожата на една съдийка
У нас всеки разбира от всичко, знаете. Футбол, политика, финанси, образование, младежки проблеми, социално дело, от всичко. От миналата седмица отчаянието ми по въпроса придоби нови размери. Към задълбочените си и ярки познания, гордият български интернет-потребител добави и правото.

Хиляди омерзени родолюбци люто кълнаха и псуваха съдия Йорданка Майска от Несебър, разпоредила мижавата глоба 4 500 лева за шведа Ралф Сундберг, изритал зверски в главата камериерката Диана Петкова. „Мръсни продажници!“ плющеше като знаме на вятър народният гняв. „Майка й на тая държава!“ припяваха по-отчаяни от ежедневието патриоти на три ракии. „Само военна диктатура ше ни опрай нас!“ повтаряха любимата си мантра най-сериозните родолюбци, на кило ракия в кухнята.

В общия хор се включи и Волен Сидеров с гръмливо официално писмо Швеция да се извини на камериерката за грозната постъпка на пияната свиня Сундберг. Усетила актуалния повей на PR- вятъра, шефката на БСП Корнелия Нинова изгърмя в интернет (разбира се, къде другаде) „И като юрист, и като политик знам, че има правило - съдебните решения да не се обсъждат, а да се изпълняват. Но след като прочетох новината, че шведът, ритнал камериерката, е осъден на 4500 лв. глоба и си е заминал, обявявам, че няма да се съобразявам с правила. Аз съм българка и искам да знам името на съдията, унижил достойнството ни, оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв. Искам да знам мотивите му и да го питам - освен закона, какво му говори съвестта. Помогнете ми да намеря госпожа Петкова. Искам да я погледна в очите и да й се извиня!“

И понеже у нас не е модерно да питаш професионалистите, а да копиш и пейстиш жарки постове, мъничка част от незнаещите, поискахме да чуем юристите. Коментарът беше леден, но категоричен: „Такъв е законът. Това е почти максималното наказание за лека телесна повреда (запомнете този термин, ще го прочетете пак, след малко). Алинеите и точките в него не са писани за пияни и надрусани скандинавци, а за всички, които го нарушават на българска територия. Съдийката просто го е приложила. С цялата му строгост.“

Оказа се, че и противният трътльо Ралф Сундберг може да поиска да осъди България в Страсбург, задето е бил държан толкова време в ареста, без да го изправят пред съда. Нарушени му били човешките права. Това, представете си, са юридическите реалности в Европа. И на мен не ми харесват, но е факт. А у нас законът е такъв. Ясен и стриктен – лека телесна повреда – толкова пари. За унижението и болката потърпевшият ще има да взема. Евентуално, ако заведе граждански иск, ако той бъде уважен и ако шведският льохманин реши да се изправи отново пред съда. Тоест – на куково лято, евентуално.

Законът, като такъв, е бил одобрен от законодателната власт. Тоест, от Народното събрание. От Парламента. Част от които са пламенните радетели на свободата и честността, като Корнелия Нинова. И като юрист, би трябвало да е безпощадно наясно с това. А съдия Майска просто го е приложила. С цялата сила и възможност, нали уточнихме.

А защо е „лека телесна повреда“ ли? Защото това е лекарското заключение. И за да бъде изпълнена тази квалификация, горката пострадала жена е трябвало да остане в болница, на легло, поне три дни. Но още на следващия, след простащината на Сундберг е участвала във високо рейтингово телевизионно предаване, срещу добричък хонорар (както стана широко известно впоследствие).

Не знаехте ли? `Ми, питайте. А Фейсбук използвайте да поствате картинки на котенца, пуфенца и мусаката, която току-що сте сготвили.