Странджа планина вече с туристическа карта
Странджа планина вече с туристическа карта / netinfo

Най-старата планина на Балканите Странджа/Ялдъз вече има своя туристическа карта. За първи път от началото на проучванията на културата и изучаването на уникалното й биоразнообразие се прави туристическа карта на цялата територия на Странджа, две трети от територията на която е в Република Турция.

Документът беше представен по време на заключителния етап на проекта „Ако нямаш огледало погледни съседа си – маркетинг на екотуритическия потенциал на Странджа/ Йълдъз планина” реализиран от община Малко Търново с партньорството на общините Къркларели и Царево. Проектът е финансиран по програма ФАР Трансгранично сътрудничество България – Турция

Картата е много подпробна и на нея са нанесени природни, културни и археологически забележителности, очертани са маршрутите по българската и турската част от планината.

"Когато започвахме този проект не си давахме достатъчно сметка, че богатството на един район няма да се смята по банковите сметки, а по броя и вида на дърветата, които има. Стойността на богатството на общините Малко Търново, Царево, Къркларели се покачва непрекъснато”- каза по време на презентацията доц. д-р Валерия Фол.
В параметрите на проекта влизат още реализирането на рекламен видеоклип, информационни брошури на три езика и интернет страница-www.strandzhamountain.com
Проведено е обучение на 10 местни безработни лица, които ще бъдат аниматори и екскурзоводи на туристите.

Реновираната туристическа база „Велека” в Малко Търново е с капацитет 65 легла. Тя осигурява 50 места за нощувка за туристи и предоставя възможности за активен отдих. На разположение на туристите са разработените няколко маршрута за пешеходен туризъм, за автомобилен и за велотуризъм, за семейни екскурзии , ботанически и спелеологичен туризъм. Трите трансгранични екскурзионни програми са озаглавени „В царството на Ордрисите”, „Зелени хребети, пясък и вълни”, „Богатствата на Странджа / Илдъз”.

 Представителите на община Къркларели увериха, че турското министерство на екологията има готовност да отпусне 2 млн. евро за проучване на Странджа/Ялдъз планина.