Справочник „Ромите в България” представиха в Бургас
Справочник „Ромите в България” представиха в Бургас / netinfo
Информационен справочник „Ромите в България” представиха днес в Заседателната зала на Община Бургас. Той е предназначен за журналисти, експерти, студенти и широк кръг граждани, които се интересуват от етническото многообразие в страната и интеграцията на малцинствените групи. Целта на изданието е да систематизира информацията за социалните и културни специфики на ромите, както и ролята на държавата за тяхното приобщаване към обществото. Справочникът предоставя и подрежда наличните материали.

От него става ясно, че пет са основните ромски групи в страната. 426 хиляди души се самоопределят като роми, но като общности, които живеят в обособени пространства те са между 650 и 700 хил. души.

Данните в справочника развенчават няколко мита за ромското население. При последните две преброявания увеличението сред тях е само 1 %, т.е. сред тях няма бум на раждаемостта, а срив по този показател сред останалото население. Ранната раждаемост е намаляла с 4 пъти. Положителна тенденция е увеличаване на заетостта - от 27,5 % през през 1994 г. до 50,3 % през 2007 г. Оказва се, че ромите вече не живеят въз основа на социални помощи и пенсии, едва 6,3 % разчитат на такива доходи.

Драстичен проблем за тази общност е ранното отпадане на голям процент от децата от училище. 40 % от ромите продължават да живеят в кирпичени къщи, а без бани са 55 % от домакинствата. Здравната им осигуреност остава значително ниска – повече от 1/3 от тях нямат здравни осигуровки.

На представянето на справочника присъстваха авторите на изданието – Алексей Пампоров и Илко Йорданов, програмният координатор на програма”Рома” – Институт „Отворено общество” Камелия Димитрова и директорът на Дирекция”Образование и демографски въпроси” Веселина Таралова.