/ iStock/Getty Images
Причината - ниските заплати
Домът за възрастни с умствена изостаналост в село Русокастро е изправен пред сериозни финансови затруднения.

130 болни мъже, които са настанени тук, могат да останат без адекватна помощ, тъй като част от персонала е в готовност да напусне поради липса на актуализация на бюджета и заплатите.

"Става въпрос за 70 служители, техните семейства, както и хора с умствена изостаналост, които са изправени пред ръба на оцеляването". Това каза директорът на социалната институция Любчо Марков.

Социален дом в Бургаско е пред затваряне

Пред журналисти той разказа, че служителите в дома са работили на минимална заплата и се чувствали недооценени. Няма политическа или предизборна агитация, а се касае за съдбата, за изхранването на хората.

"Ние трябва да отговорим на нуждите на потребителите, които имат - храна, вода, лекарства, грижи, топлина, дрехи. Не говорим само за завишаването на заплатите на персонала, а и за издръжката на институцията.

Няма как да предоставим качествена услуга без работна ръка, специалисти, които почти нямаме и ги губим постоянно. В дома се отглеждат мъже с тежки патологии, висока степен на умствена изостаналост и психични разстройства", каза директорът Любчо Марков.

През последните месеци сметките за ток, храна и консумативи в дома са нараснали двойно. Бюджетът на институцията е изчерпан, а домът е на подчинение на държавата. От социалния дом обясниха, че през декември институцията няма да има възможност да посреща разходите си, предвид ситуацията.

Предвидените разходи за храна за годината са 175 000 лева, като до края на октомври разходите са 173 000 лева, а от планираните за медикаменти средства 20 000 лева вече са похарчени 17 654 лева. Подобно е и положението с парите за облекло, вода, горива и електричество.

Пари за ремонт изобщо не могат да се отделят, пазят се за храна и лекарства, обясни Марков. Според кметът на Община Камено Жельо Вардунски, проблемите са назряли, защото: "нито служителите могат да търпят с тези мизерни заплати, нито има пари за издръжка". Председателят на Общинския съвет в Камено Радослав Балтов допълни, че Министерството на труда и социалната политика знае за проблема в дома.

Таня Атанасова, психолог в социалната институция, заяви че също е изправена пред въпроса да напусне и се срамува да каже какво възнаграждение получава. "Заплащането трябва да бъде поне двойно. Ако не бъдем чути, всички сме готови да не дойдем на работа един ден", каза тя.

Една от медицинските сестри в социалния дом заяви, че след удръжките реално получавала около 500 лева заплата. Нейни колеги пък казаха, че са готови на протести и гражданско неподчинение заради ниското заплащане и минималната издръжка на дома.
БТА