/ Станимир Димитров
Огромната дупка, в която от няколко десетки години се развъждат жаби и е превърната в блато, да стане градски площад. Това предлага кметът Димитър Николов в докладна записка до Общинския съвет. Идеята му е чрез смяната на предназначението на имота да се стопират заявените инвестиционни намерения за изграждането на голям търговски център.
 
Сагата с терена в самия център на Бургас започна през 1989 година, когато е бил отреден за „Универмаг, базар и комплексно обществено обслужване“. Оттогава започнаха и съдебните дела по отношение на продажбата на право на строеж във връзка с ликвидацията на бившето дружество с общинско участие „НАР МАГ“ ООД.

2
netinfo

През 2003 година ликвидаторът на „НАР МАГ“ продаде правото на строеж върху терена на частното дружество „ГИР 2“ ЕООД, към настоящия момент „Мариета“ ЕООД. През 2008 година Община Бургас предяви самостоятелни претенции върху собствеността на терена, вследствие на което към настоящия момент е собственик на близо 11 декара. Останалите 638 кв. м. са собственост 4 търговски дружества.
 
Обявените от тях инвестиционни интереси включват изграждането на голям търговски център. Община Бургас смята, че това не отговаря на обществените нужди и че целият терен трябва да бъде отреден за голям градски площад с озеленяване, кътове за отдих и пространства за култура.

3
netinfo

Ако Общинският съвет подкрепи това предложение, Община Бургас ще започне да проектира и инвестира в облагородяването на запустелия терен и превръщането му в място за събития и отдих. По този начин ще се ускори решаването на този дългогодишен проблем за града и ще се сложи край на лабиринта от съдебни дела. В момента делото по делба е едва в първа фаза, а следващата - може да продължи на три инстанции.
 
Това означава още дълги години мястото да не бъде благоустроено. В предложението си до местния парламент кметът Николов се аргументира с необходимостта да се оформи цялостно обществено пространство от над 25 декара, което да свързва Културния дом на нефтохимика, Съдебната палата, къщата на Хаджипетрови, площад „Баба Ганка“, училище Кирил и Методий“, пешеходните зони в центъра на града, до булевард „Стефан Стамболов“.