С концерт откриват скулптурата на Пандира
С концерт откриват скулптурата на Пандира / netinfo

Паметникът на Петьо Пандира ще бъде официално днес, от 18.00 часа, от ляво на Моста, където ще бъде позиционирана пластиката. Тук " мерната единица за всички бургазлии", както го наричат хората, които са го познавали лично, ще посреща гости и приятели с неизменната си усмивка.
Бронзова скулптура с височина 1.80 м увековечава бургаския гларус. Пандира олицетворява бургаската бохема от миналия век.
Скулптурата на Пандира е дело на Руси Костадинов. Авторът е уловил реалистичния образ на зевзека - на базата на снимки, разкази и легенди. Облечен с къси рибарски панталони, моряшка тениска и характерното кепе на главата си, Пандира е изобразен в момент, когато с трепет разказва нещо, а на ръката му е кацнал гларус.
Веднага след откриването на паметника започва музикален спектакъл на открита сцена "Охлюва", от 18.30 часа. Водещ ще бъде обичаният Стефан Диомов. В концерта под наслов: "Пандира - една бургаска легенда", ще вземат участие вокална група "Ретро Бургас", артистите Стоян Памуков и Любомир Добрев, музикантите Пени Ставрева, Иван Ченов и др. Музика с акцент от Черно море до Средиземноморието ще подарят Емил Калев и Ана Боянова.