Румен Петков
Румен Петков
По думите му, асиметричните структури не бива да бъдат подценявани, визирайки проекта на Слави Трифонов
"Ние ще очакваме сега г-н Митьо Очите да си направи партия. По документи за дейността му, той е с доста по-голям размах от Иванчева. Ако реши и той да си създаде партия, това ще даде един тласък на сили, които ще гарантират бъдещето на България, но в една различна посока. Така Румен Петков коментира в Бургас инициативата на Десислава Иванчева за създаване на политическа партия и участието й в местния вот.
 
Относно заявката на Слави Трифонов за политически проект, Петков поясни, че това не означава задължително създаване на партия. "При този анонс, може да се очаква нещо много по-голямо. Изграждането на асиметрични структури обаче не бива да бъде подценявано. Това показва, че нашето общество е тежко болно. Има форма на органическо неприемане на настоящия модел на управление на страната", каза лидерът на АБВ.
 


АБВ издига адв. Георги Сталев за кмет, световният шампион ще води листата в Бургас


 
По думите му, красноречиво говорят данните от евровота. "Те ни показват две неща - криза на легитимността. Отнася се за институциите, президента, парламентарните партии, правителството. Едва 30% са гласували. Второто е нагнетяването на недоверие, което в един момент може да бъде изтървано. Нямаме друг сънародник, който всеки ден да е бил на екран като Трифонов. По тази причина нямам претенция, аз да съм човек, който да анализира бъдещето му в политиката", допълни още той. 
По думите на Петков, важна тема остава мира в Европа, която от 30 години не се поставя на дневен ред, въпреки че съюза участва в няколко десетки военни конфликта. .
Той коментира и въпроса с прекратяването на договора за спиране на производството на ракети с малък и среден обсег на действие. Отхвърлянето му от САЩ ще постави Европа в опасна ситуация. "Между САЩ и Русия разстоянието е голямо, но ние сме по средата. С края на този договор ние трябва да сме наясно, че и двете сили могат да гарантират ескалация на въоръжаването през територията на Европа. Ще сме потърпевши. А неспособността на ЕС, ЕК и НАТО да гарантира диалог, буди много сериозни притеснения. Свикнали сме да възприемаме мира за даденост, а това не е така. България във всички случаи ще бъде обект на натиск за разполагане на оръжия на наша територия. Първата позорна стъпка на правителството е закупуването или по-точно плащането на самолетите F16, които могат да носят ядрени глави. Ние от АБВ настояваме вече две години - президент, правителство и НС, да приемат императивни документи, в които ясно да се каже, че на територията на страната ни няма да се разполагат ядрени оръжия. Ние от АБВ сме категорични, че "дрънкането" на оръжия в Черно море, трябва да спре. От 2018 година питам някой преосмисля ли статута на ВМ база "Атия". На нас военна техника, която не е закупена по каналния ред от Р България не ни трябва", категоричен беше Петков.