Бум на желаещи да се хвърлят за кръста в Созопол
Бум на желаещи да се хвърлят за кръста в Созопол / netinfo
За поредна година смелчаци и куражлии ще премерят сили в традиционния ритуал по спасяване на Светия кръст от студените морски води по повод големия християнски празник Йордановден /Богоявление/.

По традиция в Созопол участниците в ритуала са ергени. Очакванията на организаторите от община Созопол е да има много желаещи както тази година се очертава рекордна заради благоприятната прогноза за 6 януари, събота.

Поморие и Ахелой се готвят за Богоявление

Общината е осигурила награден фонд за всички, които ще участват в ритуала по спасяване на Светия кръст, съобщи секретаря на Комисията за младежта и спорта към Община Созопол Христо Бардуков. Интересът към събитието е голям, вече имаме записани желаещи от Созопол, както и запитвания от бургазлии, заяви още той. 

Желаещите могат да се запишат за участие в община Созопол на телефон 05/ 50 25712 или на място в стая № 9. Записване ще се извършва и на 6 януари, понеделник  от 09.30 часа на централния плаж срещу представяне на лична карта.Смелчаците, които желаят да вземат участие в надпреварата, трябва да имат навършени 16 години. На място ще им бъде извършен медицински преглед.

Как Бургас ще отбележи Йордановден

Честванията за Йордановден  ще започнат в 8.0 0 часа с празнична Света литургия в Катедрален храм „Св. Георги Победоносец”. От 10.00 часа ще бъде отслужен водосвет, а в11.00 часа започва литийното шествие за спасяване на Светия кръст  От 11.30 часа е началото на традиционния ритуал, като участниците в него ще бъдат благословени от отец Иван.

Град Черноморец също се подготвя за Богоявление с празнична литургия в храм Свети Никола и ритуал по спасяване на кръста, който ще се проведе на новото пристанище.