Петролопроводът Бургас - Александруполис обсъдиха на конференция в Хърватска
Петролопроводът Бургас - Александруполис обсъдиха на конференция в Хърватска / netinfo
Даниела Божинова, директор на Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива – Бургас представи в гр. Опатия, Хърватска основните екологични и социално – икономически проблеми, свързани с проекта за петролопровода Бургас – Александруполис. Тя участва в конференция на граждански организации от всички балкански страни на тема “Енергийни трасета на Балканите и защита на човешките права”.

Огромен интерес сред присъстващите предизвика опитът на Бургас и Созопол в провеждането на местни референдуми за тръбата. Оказа се, че този опит е уникален на Балканите. Въпреки че гражданите и на други страни на полуострова и специално общини като Вльора, Албания и Опатия, Хърватска са заявили с внушителни подписки желанието си за референдуми, такива не са осъществени досега.

Участниците в конференцията приеха декларация, която настоява за предварителни стратегически оценки на всеки отделен газопровод или петролопровод, както и за оценка на общото кумулативно въздействие от реализацията на преносната тръбна мрежа на полуострова. Беше изразена загрижеността на гражданското общество на Балканите, че планираните енергийни проекти ще имат негативни последици за природата и хората.