Общината призна за просия, дрога и проституция сред децата в интерната
Общината призна за просия, дрога и проституция сред децата в интерната / netinfo

Съществуват данни за това, че в дома „Коджакафалията” по-големите принуждават по-малките да просят за тяхна сметка, да разпространяват дрога и да ги склоняват към проституция. Това е установила общинската проверка в дома предизвикана след скандала срекламните клипове на филма ”Ваклава” със сцени симулиращи секс между деца и малолетни, приемащи наркотици. Във филма участват деца от интерната. В момента тече досъдебното производство срещу  авторите и разпространителите на "Ваклава".

По време на снимането на филма, домът е бил на подчинение на МОН и е имало друго ръководство е установило вътрешното разследване. Малка част от възпитателите по време на снимките  са все още на работа там. Основните изведени проблеми сред проверката касаят не само случая “Баклава”, но и други явления, които подронват и компрометират репутацията на Социалния дом като институция, съобщават от общината. Той е в центъра на града,  липсва ограничителен режим и възможност за диференцирана работа с децата от различните групи и възрасти. Липсва постоянно ръководство, поради текучеството на персонала и ниското заплащане на хората  работещи с рисков контингент – сочи още проверката.

В момента тече процедура за  обявяване на конкурс за нов директор на базата на проект за реформиране на дома. Назначена е денонощна охрана. Предприети са действия за оказване на психологическа помощ на децата. Предстоят срещи между институтциите за относно ангажирането им с проблемите на деца с девиантно поведение и относно бъдещото на Дома за деца лишени от родителска грижа “Ал. Г. Коджакафалията” .